3 °C

Ликвидират фирмата "Училищно и столово хранене", всяко училище поема храната на децата в община Смолян

  Всяко училища плаща и организира изхранването на децата, ликвидират общинската фирма

  След ескалиралото преди дни родителско недоволство срещу цените на храната в ученическите столове в града и населените места в Община Смолян, ситуацията върви към развръзка. Или поне така изглежда след срещата днес на малка част от недоволните родители с ръководството на Общината-кметът на Смолян Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов, шефът на общинския съвет Венера Аръчкова, както и директорът ан РИО Мария Семерждиева и управителят на фирма "Столово и ученическо хранене“ ЕООД Григор Павлов.

  В залата присъстваха и десетина родители, сред които Димитър Стояновски и Вера Янева, родители на две деца. Димитър беше сред първите, които публично обяви възраженията си във фейсбук, не само срещу цената на храната, но и срещу качеството и количеството на порциите за децата. Както по-рано СмолянБГвести писа, кметът Мелемов покани родителите на среща, за да намерят диалог по проблема, който не е нов, но ескалира след последното увеличение на детската храна, веднага след коледната ваканция.

  Междувременно в петък /б.а.10 януари/, директорите на учебни заведения спешно бяха свикани на среща в общината, за да се търси изход от ситуацията. Тя не е нова, но е усложнена от натрупаните дългове на фирмата „Ученическо и столово хранене“, от растящите цени на горива, минимална работна заплата, както и амортизирано кухненско оборудване и свръх енергоемки печки, неотговарящи на изискванията за икономично потребление, което оскъпява крайния продукт. 

  Това стана ясно на срещата в общината, след като Григор Павлов потвърди, че кухненските печки са на по над 20 години, гълтат много повече ток, но разходите за ремонт и поставяне на нови съоръжения са непосилни за фирмата.  С това Павлов отчасти обясни високата себестойност на храната в ученическите столове, която родителите сравниха с тази на заведенията за обществено хранене за едно и също ястие.

  В крайна сметка, присъстващите родители се обединиха около идеята, че за тях е по-важно качеството на храната за децата им и че са готови да плащат повече, ако то е на ниво.

  Как ще се реши проблема стана ясно само на думи-до края на месец януари всяко училище ще трябва да организира само училищното хранене. Дали ще бъде фирма за кетърънг, дали ще се готви на място-ще решат обществените съвети към всяко учебно заведение, в които участват и родителите. Разходите ще се поемат от самите училища и от родителите, като контролът на качеството-освен от РЗИ за хигиенната и годността на храната, за вкусовите качества и количествата ще може да се прави от самите родители.

  Според шефът на РИО Мария Семерджиева, всяко учебно заведение може да задели по 0.50-0.60 лв за дете дневно, в зависимост от делегираните бюджети, с които разполагат, а те пък зависят от броя на децата в тях. Така в училища с по-малко деца, вероятно парите за субсидията на купона няма да достигат и повечето ще дават родителите. Присъстващите на срещата изразиха именно тези опасения, но тепърва вероятно ще изникнат и други проблеми.

  Така според думите на кмета Николай Мелемов от 1 февруари т.г. всяко училище „само ще храни децата“.

  На следващо заседание на общинския съвет ще се предложи, натрупалата дългове общинска фирма „Ученическо и столово хранене“, в която работят 29 души, да бъде обявена за ликвидация.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020

  Случаен виц

  Последни новини