Ликвидират фирмата "Училищно и столово хранене", всяко училище поема храната на децата в община Смолян

  Всяко училища плаща и организира изхранването на децата, ликвидират общинската фирма

  След ескалиралото преди дни родителско недоволство срещу цените на храната в ученическите столове в града и населените места в Община Смолян, ситуацията върви към развръзка. Или поне така изглежда след срещата днес на малка част от недоволните родители с ръководството на Общината-кметът на Смолян Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов, шефът на общинския съвет Венера Аръчкова, както и директорът ан РИО Мария Семерждиева и управителят на фирма "Столово и ученическо хранене“ ЕООД Григор Павлов.

  В залата присъстваха и десетина родители, сред които Димитър Стояновски и Вера Янева, родители на две деца. Димитър беше сред първите, които публично обяви възраженията си във фейсбук, не само срещу цената на храната, но и срещу качеството и количеството на порциите за децата. Както по-рано СмолянБГвести писа, кметът Мелемов покани родителите на среща, за да намерят диалог по проблема, който не е нов, но ескалира след последното увеличение на детската храна, веднага след коледната ваканция.

  Междувременно в петък /б.а.10 януари/, директорите на учебни заведения спешно бяха свикани на среща в общината, за да се търси изход от ситуацията. Тя не е нова, но е усложнена от натрупаните дългове на фирмата „Ученическо и столово хранене“, от растящите цени на горива, минимална работна заплата, както и амортизирано кухненско оборудване и свръх енергоемки печки, неотговарящи на изискванията за икономично потребление, което оскъпява крайния продукт. 

  Това стана ясно на срещата в общината, след като Григор Павлов потвърди, че кухненските печки са на по над 20 години, гълтат много повече ток, но разходите за ремонт и поставяне на нови съоръжения са непосилни за фирмата.  С това Павлов отчасти обясни високата себестойност на храната в ученическите столове, която родителите сравниха с тази на заведенията за обществено хранене за едно и също ястие.

  В крайна сметка, присъстващите родители се обединиха около идеята, че за тях е по-важно качеството на храната за децата им и че са готови да плащат повече, ако то е на ниво.

  Как ще се реши проблема стана ясно само на думи-до края на месец януари всяко училище ще трябва да организира само училищното хранене. Дали ще бъде фирма за кетърънг, дали ще се готви на място-ще решат обществените съвети към всяко учебно заведение, в които участват и родителите. Разходите ще се поемат от самите училища и от родителите, като контролът на качеството-освен от РЗИ за хигиенната и годността на храната, за вкусовите качества и количествата ще може да се прави от самите родители.

  Според шефът на РИО Мария Семерджиева, всяко учебно заведение може да задели по 0.50-0.60 лв за дете дневно, в зависимост от делегираните бюджети, с които разполагат, а те пък зависят от броя на децата в тях. Така в училища с по-малко деца, вероятно парите за субсидията на купона няма да достигат и повечето ще дават родителите. Присъстващите на срещата изразиха именно тези опасения, но тепърва вероятно ще изникнат и други проблеми.

  Така според думите на кмета Николай Мелемов от 1 февруари т.г. всяко училище „само ще храни децата“.

  На следващо заседание на общинския съвет ще се предложи, натрупалата дългове общинска фирма „Ученическо и столово хранене“, в която работят 29 души, да бъде обявена за ликвидация.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
  12 юли 2020
  Последни новини