Ликвидират фирмата "Училищно и столово хранене", всяко училище поема храната на децата в община Смолян

    Всяко училища плаща и организира изхранването на децата, ликвидират общинската фирма

    След ескалиралото преди дни родителско недоволство срещу цените на храната в ученическите столове в града и населените места в Община Смолян, ситуацията върви към развръзка. Или поне така изглежда след срещата днес на малка част от недоволните родители с ръководството на Общината-кметът на Смолян Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов, шефът на общинския съвет Венера Аръчкова, както и директорът ан РИО Мария Семерждиева и управителят на фирма "Столово и ученическо хранене“ ЕООД Григор Павлов.

    В залата присъстваха и десетина родители, сред които Димитър Стояновски и Вера Янева, родители на две деца. Димитър беше сред първите, които публично обяви възраженията си във фейсбук, не само срещу цената на храната, но и срещу качеството и количеството на порциите за децата. Както по-рано СмолянБГвести писа, кметът Мелемов покани родителите на среща, за да намерят диалог по проблема, който не е нов, но ескалира след последното увеличение на детската храна, веднага след коледната ваканция.

    Междувременно в петък /б.а.10 януари/, директорите на учебни заведения спешно бяха свикани на среща в общината, за да се търси изход от ситуацията. Тя не е нова, но е усложнена от натрупаните дългове на фирмата „Ученическо и столово хранене“, от растящите цени на горива, минимална работна заплата, както и амортизирано кухненско оборудване и свръх енергоемки печки, неотговарящи на изискванията за икономично потребление, което оскъпява крайния продукт. 

    Това стана ясно на срещата в общината, след като Григор Павлов потвърди, че кухненските печки са на по над 20 години, гълтат много повече ток, но разходите за ремонт и поставяне на нови съоръжения са непосилни за фирмата.  С това Павлов отчасти обясни високата себестойност на храната в ученическите столове, която родителите сравниха с тази на заведенията за обществено хранене за едно и също ястие.

    В крайна сметка, присъстващите родители се обединиха около идеята, че за тях е по-важно качеството на храната за децата им и че са готови да плащат повече, ако то е на ниво.

    Как ще се реши проблема стана ясно само на думи-до края на месец януари всяко училище ще трябва да организира само училищното хранене. Дали ще бъде фирма за кетърънг, дали ще се готви на място-ще решат обществените съвети към всяко учебно заведение, в които участват и родителите. Разходите ще се поемат от самите училища и от родителите, като контролът на качеството-освен от РЗИ за хигиенната и годността на храната, за вкусовите качества и количествата ще може да се прави от самите родители.

    Според шефът на РИО Мария Семерджиева, всяко учебно заведение може да задели по 0.50-0.60 лв за дете дневно, в зависимост от делегираните бюджети, с които разполагат, а те пък зависят от броя на децата в тях. Така в училища с по-малко деца, вероятно парите за субсидията на купона няма да достигат и повечето ще дават родителите. Присъстващите на срещата изразиха именно тези опасения, но тепърва вероятно ще изникнат и други проблеми.

    Така според думите на кмета Николай Мелемов от 1 февруари т.г. всяко училище „само ще храни децата“.

    На следващо заседание на общинския съвет ще се предложи, натрупалата дългове общинска фирма „Ученическо и столово хранене“, в която работят 29 души, да бъде обявена за ликвидация.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини