НАП с нови изисквания към браузърите за използване на е-услуги след 17 февруари

От 17.02.2020 г. всички електронни услуги, предлагани от Националната агенция по приходите (НАП), ще бъдат достъпни единствено чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 /TLSv1.2./, който се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги се поддържа от по-стари версии на браузъри и операционни системи. За това предупреждават на своята интернет страница от приходната агенция, като добавят, че мярката цели "повишаване на сигурността в обмена на данни между Националната агенция по приходите (НАП) и гражданите и допълнителна защита на информацията от.

От НАП също така дават няколко насоки от какво имат нужда потребителите за безпроблемното използване на е-услуги след посочената дата:

- Компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit);

- Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2;

- Java, версия 8.х.

В тази връзка, от приходната агенция напомнят също така, че на 14 януари 2020 г. Microsoft спира поддръжката на операционна система Windows 7, което не означава, че компютрите, които работят с нея, ще спрат да работят, но ще станат много по-уязвими за киберзаплахи, защото вече няма да получавате актуализации на софтуера, включително такива за сигурност. Възможно е използването на Windows 7 след средата на януари 2020 г. също да доведе до затруднения при използването на електронните услуги на НАП.

Източник: computerworld

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини