4 °C

Чепеларе отбеляза 142 години от освобождението

  Тържествата, посветени на 142-та годишнина от Освобождението на Чепеларе, започнаха пред Паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войски през 1878 година. Там беше отслужена от отец Аролски заупокойна молитва в памет на загиналите във войната за Освобождението. С шествие тържеството се пренесе пред Паметника на капитан Петко Войвода в града, където областният управител Недялко Славов и кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев приветстваха гражданите и гостите. Пред подвига на героите, с венци и цветя се поклониха областният управител, кметът на община Чепеларе, председателят на Общински съвет-Чепеларе, общински съветници, общественици, просветни, културни и читалищни дейци, спортисти, деца и ученици, представители на медиите, граждани и гости на града.

  „Отбелязваме 142 години от Освобождението на Чепеларе – паметна дата за жителите не само на общината, но и за всички родопчани!“, областният управител Недялко Славов пожела на всички здраве и благоденствие по случай светлия празник.

  „Въпреки, че по-голямата част от нашия регион, уви, остава териториално извън пределите на Свободна България до 1912 година, то Свободата за Чепеларе вдъхва вяра и нови сили на всички родопчани в стремежа им към Освобождение, Освобождение, което в последствие постигаме!“

  „Прекланяме се пред Паметната плоча, където преди 142 години са посрещнати руските войски, и пред Паметника на капитан Петко Войвода, който с предвожданата от него Тракийска революционна българска дружина отдават живота си за Свободата на Родопите. Но дали истински съзнаваме дълбокия смисъл на техния самопожертвователен устрем, готовността им да умрат, водени единствено от чиста и безкористна любов към България?!“ Славов акцентира, че времето не трябва да омаловажава техния подвиг, а напротив – трябва да го прави още по-ярък и значим.

  Смятам, че за свободата трябва да се полагат ежедневни усилия! Демокрацията ни гарантира свободата на избор, свободата да пътуваме и общуваме, дали да се образоваме, да се развиваме професионално, в каква сфера и къде да работим, но тези права са обвързани и с отговорности към собствената ни съдба, към съдбата на близките, обществото и държавата ни! Само приемайки свободата като ценност, човек може да я потребява разумно и целесъобразно! Считам, че името „Българин“ трябва да бъде не само повод за гордост, но и осъзнато чувство на отговорност, отношение и действие към развитие и издигане авторитета на региона и страната ни, защото днес ние сме Родопите и България, постъпките ни коват настоящето и влияят върху бъдещето чрез наследството, което оставяме на децата си! И така както предците ни проляха кръвта си, за да извоюват свободата ни, това се изискваше от тях тогава и те го направиха, то днес наш морален дълг, въпрос на чест и почит към паметта им е да се обединим в името на идните поколения и тяхното бъдеще тук!“ В заключение областният управител призова: „Да го направим и ние!“

  СмолянБГвести

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини