Над 22 хиляди лични карти в Смолянско изтичат през 2020г., глобите до 150лв., МВР съветва как да избегнете опашките

Санкция от 20 до 150 лв. за несменен изтекъл документ

На 21.01.2020г. в ДПЛПС в с.Петково бе организиран изнесен прием на заявления за издаване на лични карти, информират от полицията в Смолян. 18 лица бяха заявили предварително желанието си да подадат заявления на място. Поради повишения интерес от страна на жителите на с.Петково ръководството на ОДМВР-Смолян създаде допълнителна организация и така бяха приети заявленията на още 10 човека.

Изнесен прием за подаване за заявления за български лични документи е организиран за 23.01.2020г. в Рудозем в сградата на Полицейски участък. При интерес от страна на гражданите, приемът на заявления може да продължи и на 24.01.2020г. От полицията информират гражданите, че съществува възможност таксата за издаване на документ да бъде платена на място. Служителите ще работят с непрекъснато работно време, без обедна почивка

До края на месец март изнесен прием на документи е предвидено да бъде осъществен и в общините Доспат, Неделино и Баните, като точните дати за всяка община ще бъдат оповестени допълнително, след като бъде създадена необходимата организация.

През 2019г. са издадени 7061 лични карти, а за 2020г. броят на личните карти с изтичащ срок на валидност, е 22 282. Отделно от тях са личните карти, които предстои да бъдат издадени за първи път на лица, навършващи 14-годишна възраст, подмяната на загубени и откраднати документи, подмяната на лични документи поради смяна на имената, гражданското състояние или постоянния адрес на лицата.

Предвид очакваната натовареност, приканваме всички граждани да огледат документите си самоличност, в това число и на останалите членове на семействата и своевременно да подадат заявления за тяхната подмяна. Спестете си време и нерви от чакане на опашки, закъснели или провалени летни пътувания и почивки, което неминуемо ще се случи, ако се изчаква последния възможен срок за подмяната на личните документи.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Може да се подаде заявление и преди да е изтекъл срокът на валидност.

Родителите на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30 дневен срок от навършване на възрастта, да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствието на детето и на един от родителите.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер на 20 до 150 лв, предупреждават от МВР. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да се издаде лична карта на детето му.

При неспазване на 3-месечен срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност се налага глоба в размер на 20 до 150лв, като санкцията е валидна и за родител.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини