Стягат "малък Рожен" с европейски пари, ще бъде ежегоден фестивал

Проект “Фестивал на Родопската песен, занаяти и кухня” беше разработен и внесен от екипа на ,,Родолюбие – Смолян - ВМРО”, съобщи Манол Руженов. Средствата са от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, проектът ще се реализира от читалище „Кирил Маджаров – 1866” в кв. "Устово", в партньорство със сдруженията „Родопски хайдути“ и софийското „Моята България“ , реализирало пътуващото читалище „Бащино огнище“.

Целта е да се създаде нов културен продукт -фестивал на местно и регионално ниво, който ще използва историческите, културните и етнографските ресурси и така ще изгради обща визия за Родопския регион. Екипът е заложил като идея да се задоволи потребността от знаково и мащабно мероприятие от такъв тип на Смолян и да се провежда всяка година.

„Градът не е известен със свой собствен културен продукт и в последните години като културно-исторически център не успява да привлече в масов мащаб нови посетители, заинтересовани да опознаят неговите ценности.“, коментира Руженов, който е председател на читалището бенефициент по проекта.

Програмата на фестивала ще включва организиране и представяне на конкурс за изпълнение на родопска песен и авторска песен на фолклорна основа, детско надиграване и надпяване, музикална програма от самодейци и състави, фермерски базар, пътуваща и постоянна изложба на родопски занаяти и фолклор, творчески работилници за деца и младежи. Очакваните резултати са събитието да докарва нови посетители - български и чуждестранни, да разширява туристическия и културния капацитет, да генерира устойчив приход и популярност за Област Смолян и Област Кърджали.

„Екипът ни пое отговорност по време на местните избори да съдейства и да подпомага добрите решения, също така да предлага иновативни такива в полза на обществото и в подкрепа на управляващите партии. С този проект , който изготвихме целим да допринесем за развитието на Смолян в културната сфера. Смятаме, че одобрение и реализацията на проекта, ще има и икономически ефект върху територията на обхвата си.“, обобщава Руженов.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
26 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
26 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
26 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
26 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
26 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
26 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
26 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
26 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
26 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
26 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
26 окт 2020
Последни новини