Земеделските стопани декларират доходи до 30 април само по електронен път

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, трябва да декларират доходите си за 2019 година  до 30 април, съобщават от офиса на НАП в Смолян и допълват, че декларацията се подава само по електронен път. Подаването на формулярите може да се направи с Персонален идентификационен код (ПИК) или чрез електронен подпис.  Персоналният код може да се получи безплатно от офиса на НАП в Смолян.

Дължимият данък е в размер на 10%, но законът  позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от  продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа  с 40%.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили доходи от субсидии  през 2019 година, трябва да ги декларират пред НАП Смолян и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6, в зависимост от реда за облагане на доходите.

 Физическите лица, както и регистрираните  земеделски стопани, ще ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв., ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2020 г. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2020 г., сочат още от НАП.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини