3 °C

След четвърт век очакване: направиха първата копка на Граничния пункт Рудозем-Ксанти

  Тържествено днес беше направена символична първа копка на строителната площадка за изграждане на Граничния контролно пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти.

  Той е последният от трите гранични коридора, договорени по спогодба между България и Гърция през 1995 година. Другите два са изградени и отдавна функционират, а за трети днес беше даден старт на строителство на ГКПП-то.

  Церемонията започна с водосвет и благословия, както и поздравление от областния мюфтия Неджми Дъбов, слова от официалните гости от българска и гръцка страна, строители, изпълнители, представители на регионалните власти от двете страни на границата. Основен акцент в словата бяха надеждите за укрепване на търговските и културни връзки между регионите, както и благодарности към към всички, допринесли за реализирането на проекта, очакван от населението на двете страни на границата вече 25 години.

  След продължилите близо два часа официални поздравления, областният управител на Смолян Недялко Славов разби бутилка шампанско в основите на строителната машина, направила първите няколко гребвания в земята, където след 12 месеца всички се надяват вече да има реален граничен пункт с всички необходими за нуждите му съоръжения. Плановете са строителството да завърши до края на годината, отбеляза Славов.

  Изграждането на пункта се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“ с водещ партньор „Егнатия Одос“ от гръцка страна и партньори АПИ и областна администрация Смолян по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. Инвестиционните приоритети заложени в проекта са: изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път II86 Средногорци-Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път II59 Момчилград-Ивайловград. Общият бюджет на проекта е 38 802 558 евро. Техническият инвестиционен проект е изготвен от архитектурно бюро „Панарх“, а на подходния път от „Път проект 2000“ООД, които са проектанти и на изградения път от Рудозем до пункта на границата.

  През декември 2019г българското правителство осигури и цялото допълнително финансиране в размер на 18. 446 млн.лв. за изграждането на пункта, дадената строителна линия и ниво, за да може в най-кратки срокове да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти-Северна Гърция, като част от трансграничен коридор №9

  През последните години по пътна връзка Смолян-Пловдив-Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, част от които и средства за връзката между Пловдив и Асеновград, която е част от връзката Пловдив-Ксанти.

  По силата именно на спогодбата от 1995 г. ГКПП Рудозем-Ксанти се изгражда за всички видове пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, контролни кабини в двете направления, площадка за мобилен рентген, здравен контрол, щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на пункта.

  Планирано е да бъдат изградени три отделни пътни трасета с по 4 самостоятелни ленти за движение, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение. Две от тях ще имат широчина по 3.5 м. , а една от 3м. и два банкета по 1.5 м. Изпълнител на строителните дейности е консорциум партньори „Ксанти“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини