След четвърт век очакване: направиха първата копка на Граничния пункт Рудозем-Ксанти

  Тържествено днес беше направена символична първа копка на строителната площадка за изграждане на Граничния контролно пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти.

  Той е последният от трите гранични коридора, договорени по спогодба между България и Гърция през 1995 година. Другите два са изградени и отдавна функционират, а за трети днес беше даден старт на строителство на ГКПП-то.

  Церемонията започна с водосвет и благословия, както и поздравление от областния мюфтия Неджми Дъбов, слова от официалните гости от българска и гръцка страна, строители, изпълнители, представители на регионалните власти от двете страни на границата. Основен акцент в словата бяха надеждите за укрепване на търговските и културни връзки между регионите, както и благодарности към към всички, допринесли за реализирането на проекта, очакван от населението на двете страни на границата вече 25 години.

  След продължилите близо два часа официални поздравления, областният управител на Смолян Недялко Славов разби бутилка шампанско в основите на строителната машина, направила първите няколко гребвания в земята, където след 12 месеца всички се надяват вече да има реален граничен пункт с всички необходими за нуждите му съоръжения. Плановете са строителството да завърши до края на годината, отбеляза Славов.

  Изграждането на пункта се осъществява по проект „Подобряване на трансграничната достъпност“ с водещ партньор „Егнатия Одос“ от гръцка страна и партньори АПИ и областна администрация Смолян по програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България. Инвестиционните приоритети заложени в проекта са: изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти, изграждане на нов път от село Димарио до българската граница, реконструкция на път II86 Средногорци-Рудозем и обходен път на град Рудозем, реконструкция на път II59 Момчилград-Ивайловград. Общият бюджет на проекта е 38 802 558 евро. Техническият инвестиционен проект е изготвен от архитектурно бюро „Панарх“, а на подходния път от „Път проект 2000“ООД, които са проектанти и на изградения път от Рудозем до пункта на границата.

  През декември 2019г българското правителство осигури и цялото допълнително финансиране в размер на 18. 446 млн.лв. за изграждането на пункта, дадената строителна линия и ниво, за да може в най-кратки срокове да бъде реализирана новата транспортна връзка по направление Пловдив-Смолян-Рудозем-Ксанти-Северна Гърция, като част от трансграничен коридор №9

  През последните години по пътна връзка Смолян-Пловдив-Рудозем са вложени над 70 млн. евро, без последните инвестиции, част от които и средства за връзката между Пловдив и Асеновград, която е част от връзката Пловдив-Ксанти.

  По силата именно на спогодбата от 1995 г. ГКПП Рудозем-Ксанти се изгражда за всички видове пътници и товари. Пунктът ще разполага с две площадки, три административни сгради, контролни кабини в двете направления, площадка за мобилен рентген, здравен контрол, щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на пункта.

  Планирано е да бъдат изградени три отделни пътни трасета с по 4 самостоятелни ленти за движение, както и подход от около 800 метра с три ленти за движение. Две от тях ще имат широчина по 3.5 м. , а една от 3м. и два банкета по 1.5 м. Изпълнител на строителните дейности е консорциум партньори „Ксанти“.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 09.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
  09 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
  09 юли 2020
  Последни новини