Министър Николина Ангелкова: Усилията за насърчаване на организирания летен туризъм са насочени към Русия, Великобритания, Вишеградската четворка и Германия

Механизмът е с бюджет 15 милиона лева, предвидени в централния бюджет. Това е благодарение на премиера и министър Горанов, защото иначе няма как да имаме добри резултати. Той е ориентиран към 4 основни пазара, важно е да имаме фокус и измерим резултата: Германия – 5 милиона лева без ДДС, Великобритания – 2,5 милиона без ДДС, Вишеградската четворка – 3 милиона и 750 000 лева без ДДС, Русия – 1 милион и 250 000 лева – общо 15 милиона лева. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на механизъм за насърчаване на организирания туризъм чрез маркетингови компании, предаде репортер Агенция „Фокус“.

Ангелкова припомни, че миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил допълнителните 15 милиона лева за насърчаване на организирания туризъм. Механизмът ще работи от периода 1 май до 31 октомври, тоест с фокус върху летния туристически сезон.

„Анализите, които направихме, показват, че особено за летния ни туризъм основно и принципно важно е пристигането на туристи чрез туроператори, които реализират повече приходи. За сравнение от 2015 г. досега туристите, които пристигат организиран чрез туроператори като процент на някои пазари са намалели двойно. Това показва колко важен и навременен е този механизъм“, посочи министърът.
По думите й процедурата е направена изключително прозрачно и в синхрон с европейските правила. Ангелкова е убедена, че средствата ще бъдат разходвани ефективно, тъй като ще бъдат изплащани на база на реални постижения и ако има ръст на броя на туристите.

„Процедурата е ориентирана към резултата. Ще се плаща само при достигане на предварително заявения брой туристи, които ще посетят нашата страна и които са отседнали в регистрирани места за настаняване“, обясни Ангелкова.

15 % от средствата ще бъдат изплащани на туроператорите при подписване на договора, а останалите 85 чак когато докажат реален резултат.

http://www.focus-news.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини