Оцелели с предупреждение 75 г. след освобождението на „Аушвиц”

Днес се отбелязват 75 г. от освобождението на лагера на смъртта "Аушвиц". Оцелелите при Холокоста ще се съберат в нацисткия концентрационен лагер, за да отдадат почит на над 1,1 милиона жертви, предимно евреи, на фона на ново безпокойство от възход на антисемитизма в Европа, информира АФП.

Повече от 200 оцелели от целия свят ще се съберат в нацистския лагер в Освиенцем в окупираната тогава Полша, за да споделят преживяното от тях.

"Искаме следващото поколение да знае през какво преминахме и че това никога повече не трябва да се случва", каза 93-годишният Давид Маркс, оцелял при Холокоста, преди журналисти в бившия концентрационен лагер.

35 роднини на Давид, румънски евреи, са убити в "Аушвиц".

От средата на 1942 г. нацистите методично депортират евреи от цяла Европа в шест лагера- „Аушвиц-Биркенау", "Белзек", "Собибор", "Треблинка", "Майданек" и "Хелмно".

Организаторите смятат, че на паметната церемония днес фокусът трябва да е преди всичко върху това, което оцелелите трябва да кажат, а не върху политически спорове преди годишнината.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    градски
    0 0
    05:07, 28 яну 2020
    Много ми е чудно защо всички владетели през вековете са мразели и гонели евреите? Дали е случайно или има някаква закономерност?
Последни новини