Стартираха строителните дейности по изграждане на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“

Изображение 1 от 5

  След десетилетия усилия на много хора и множество процедури, на 24 януари 2020 година със символична първа копка областният управител Недялко Славов отбеляза началото на същинските строителни дейности по изграждане на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Пунктът се изгражда по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo), Програма ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“. Партньори в проекта са EGNATIA ODOS S.A., Гърция и от българска страна – Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация Смолян. Общият размер на бюджета на проекта е 38 802 558,00 евро. Чрез осигуреното дофинансиране в размер на 18 445 744 лв. с постановление на МС от 18 декември 2019 г. отпаднаха всички финансови пречки за сбъдването на тази мечта на поколения родопчани. Славов припомни, че това е един от трите пункта, договорени между България и Гърция в спогодбата, сключена през 1996 година, и единственият все още нереализиран. „Но със стъпките, които извървяхме дотук, считам, че съвсем скоро ще можем да отворим и този пункт, и така да отговорим на очакванията на хората от двете страни на границата за пряка транспортна връзка. Искрено се надявам, че ще направим необходимото да отворим ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през тази година, и това да бъде своеобразен подарък по случай 140 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между България и Гърция.“

  През последните 10 години се инвестираха значителни средства за цялостното обновяване на пътната инфраструктура по оста от Пловдив през Смолян и Рудозем до границата, които са приведени според изискванията към пътищата с международно значение. Това позволява изграждането на пункта за всички видове транспорт.

  Освен сградата и комуникациите за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е разположен на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на граничния пункт трябва да се оформят и благоустроят две площадки, да се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осева автомобилна везна. В проекта е заложено изграждане на три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Според спогодбата между България и Гърция, ГКПП „Рудозем-Ксанти“ ще е предназначен за всички видове превози на товари и пътници. Предвижда се пунктът да бъде готов и отворен в края на 2020 година.

  Тази публикация се реализира съгласно договор с № АП-03-33-1675/29.11.2016г. с предмет: "Изпълнение на дейностите по осигуряване на информация и публичност по проект "Aiming at Improving Cross-Border Accessibility" с акроним "CrossBo" по програма ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция - България" 2014-2020, Приоритетна ос 3: "Трансграничен район с подобрена взаимосвързаност" съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № В1.7в.01 от 17.08.2016г. с бенефициент партньор по проекта Областна администрация Смолян.

  Публикуваният материал отразява възгледите на бенефициента и Управляващият орган не носи отговорност относно публикацията.

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 09.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
  09 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
  09 юли 2020

  Случаен виц

  Последни новини