3 °C

Стартираха строителните дейности по изграждане на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“

Изображение 1 от 5

  След десетилетия усилия на много хора и множество процедури, на 24 януари 2020 година със символична първа копка областният управител Недялко Славов отбеляза началото на същинските строителни дейности по изграждане на обект с национално значение ГКПП „Рудозем-Ксанти“. Пунктът се изгражда по Проект „Подобряване на трансграничната достъпност“, (CrossBo), Програма ИНТЕРРЕГ V-А „Гърция-България 2014-2020“. Партньори в проекта са EGNATIA ODOS S.A., Гърция и от българска страна – Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация Смолян. Общият размер на бюджета на проекта е 38 802 558,00 евро. Чрез осигуреното дофинансиране в размер на 18 445 744 лв. с постановление на МС от 18 декември 2019 г. отпаднаха всички финансови пречки за сбъдването на тази мечта на поколения родопчани. Славов припомни, че това е един от трите пункта, договорени между България и Гърция в спогодбата, сключена през 1996 година, и единственият все още нереализиран. „Но със стъпките, които извървяхме дотук, считам, че съвсем скоро ще можем да отворим и този пункт, и така да отговорим на очакванията на хората от двете страни на границата за пряка транспортна връзка. Искрено се надявам, че ще направим необходимото да отворим ГКПП „Рудозем-Ксанти“ през тази година, и това да бъде своеобразен подарък по случай 140 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между България и Гърция.“

  През последните 10 години се инвестираха значителни средства за цялостното обновяване на пътната инфраструктура по оста от Пловдив през Смолян и Рудозем до границата, които са приведени според изискванията към пътищата с международно значение. Това позволява изграждането на пункта за всички видове транспорт.

  Освен сградата и комуникациите за бъдещия ГКПП към Гърция, който ще е разположен на българска територия, трябва да се изгради и подход от около 800 метра с три ленти за движение – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. В зоната на граничния пункт трябва да се оформят и благоустроят две площадки, да се изградят три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция и осева автомобилна везна. В проекта е заложено изграждане на три отделни пътни трасета с по четири самостоятелни ленти за движение. Според спогодбата между България и Гърция, ГКПП „Рудозем-Ксанти“ ще е предназначен за всички видове превози на товари и пътници. Предвижда се пунктът да бъде готов и отворен в края на 2020 година.

  Тази публикация се реализира съгласно договор с № АП-03-33-1675/29.11.2016г. с предмет: "Изпълнение на дейностите по осигуряване на информация и публичност по проект "Aiming at Improving Cross-Border Accessibility" с акроним "CrossBo" по програма ИНТЕРРЕГ V-A "Гърция - България" 2014-2020, Приоритетна ос 3: "Трансграничен район с подобрена взаимосвързаност" съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № В1.7в.01 от 17.08.2016г. с бенефициент партньор по проекта Областна администрация Смолян.

  Публикуваният материал отразява възгледите на бенефициента и Управляващият орган не носи отговорност относно публикацията.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  23 фев 2020
  Последни новини