Решено: училищата в Смолянска община поемат изхранването на децата до края на учебната година

    След продължилите над три часа дебати за ученическото и столово хранене, в което се дискутираха множество варианти, хвърлиха се доста обвинения и се изказаха подозрения и квалификации, общинските съветници взеха решение. В присъствието на директори на учебни заведения, на родители, както и на персонал и управител на фирмата за ученическо хранене Григор Павлов.

    Прие се предложението до 5 февруари тази година фирмата Общинско предприятие "Ученическо и столово хранене“ да предостави на всички училища - като второстепенни разпоредители на бюджети, ученическите столове безвъзмездно, както и имуществото, което ще се управлява от тях до края на учебната година- 30 юни 2020.

    Възлага се на управителя Григор Павлов до 5 февруари 2020 да предостави дълготрайни и недълготрайни материални активи и сгради, а директорите на училища да предоставят персонал в съответното училище и съответния стол. Общинският съвет реши още, че възлага на Павлов до 15 февруари т.г да предостави на общинския съвет годишен финансов отчет в окончателен вариант.

    На директорите щe се предостави базата и ще окажe съдействие в изхранването, като се гласува сумата от 100 хил.лв., която централизирано ще се приведе на доставчиците, към които фирмата има задължения за доставка на храни и продукти. Столовете вече ще се управляват от всеки директор. От новата учебна година ще се реши как ще продължи осъществяването на дейността с училищното хранене. Отделно от това учебните заведения ще използват субсидиите, които държавата им отпуска за ремонт на сградите, за да ремонтират столовата  икухните в училище и да подобрят базата.

    “Директорите са много натоварени, отговарят за всичко и не искат тази дейност на всяка цена, но те от 2008 водят делегирани бюджети и са готови да направят това заради децата на Смолян.“, обобщи началникът на РИО Мария Семерджиева, като не скри, че печките са много стари, генерират загуби, но директорите могат да вложат средствата за ремонт на столовата и кухнята, които държавата им отпуска по 24 лв. на дете за ремонти на сграден фонд.

    Експертите от агенцията за контрол на храните, както и здравната инспекция обявиха, че са готови да съдействат с методическа помощ, както и с изготвяне на менютата, като се обединиха около становището, че само организирано хранене в училищен стол може да даде цена за 2.50лв на ден, която да е достатъчно питателна и да дава енергия на децата, нещо, което в момента е невъзможно, тъй като тристепенното меню е твърде скъпо и малко родители могат да си позволят.

    Тепърва ще става ясно какво е действителнот осъстояние на общинското дружество, изхранвало децата през последните около 8 години, каква ще е съдбата му, както в правен така и във фактически аспект.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини