4 °C

Решено: училищата в Смолянска община поемат изхранването на децата до края на учебната година

  След продължилите над три часа дебати за ученическото и столово хранене, в което се дискутираха множество варианти, хвърлиха се доста обвинения и се изказаха подозрения и квалификации, общинските съветници взеха решение. В присъствието на директори на учебни заведения, на родители, както и на персонал и управител на фирмата за ученическо хранене Григор Павлов.

  Прие се предложението до 5 февруари тази година фирмата Общинско предприятие "Ученическо и столово хранене“ да предостави на всички училища - като второстепенни разпоредители на бюджети, ученическите столове безвъзмездно, както и имуществото, което ще се управлява от тях до края на учебната година- 30 юни 2020.

  Възлага се на управителя Григор Павлов до 5 февруари 2020 да предостави дълготрайни и недълготрайни материални активи и сгради, а директорите на училища да предоставят персонал в съответното училище и съответния стол. Общинският съвет реши още, че възлага на Павлов до 15 февруари т.г да предостави на общинския съвет годишен финансов отчет в окончателен вариант.

  На директорите щe се предостави базата и ще окажe съдействие в изхранването, като се гласува сумата от 100 хил.лв., която централизирано ще се приведе на доставчиците, към които фирмата има задължения за доставка на храни и продукти. Столовете вече ще се управляват от всеки директор. От новата учебна година ще се реши как ще продължи осъществяването на дейността с училищното хранене. Отделно от това учебните заведения ще използват субсидиите, които държавата им отпуска за ремонт на сградите, за да ремонтират столовата  икухните в училище и да подобрят базата.

  “Директорите са много натоварени, отговарят за всичко и не искат тази дейност на всяка цена, но те от 2008 водят делегирани бюджети и са готови да направят това заради децата на Смолян.“, обобщи началникът на РИО Мария Семерджиева, като не скри, че печките са много стари, генерират загуби, но директорите могат да вложат средствата за ремонт на столовата и кухнята, които държавата им отпуска по 24 лв. на дете за ремонти на сграден фонд.

  Експертите от агенцията за контрол на храните, както и здравната инспекция обявиха, че са готови да съдействат с методическа помощ, както и с изготвяне на менютата, като се обединиха около становището, че само организирано хранене в училищен стол може да даде цена за 2.50лв на ден, която да е достатъчно питателна и да дава енергия на децата, нещо, което в момента е невъзможно, тъй като тристепенното меню е твърде скъпо и малко родители могат да си позволят.

  Тепърва ще става ясно какво е действителнот осъстояние на общинското дружество, изхранвало децата през последните около 8 години, каква ще е съдбата му, както в правен така и във фактически аспект.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини