Решено: училищата в Смолянска община поемат изхранването на децата до края на учебната година

  След продължилите над три часа дебати за ученическото и столово хранене, в което се дискутираха множество варианти, хвърлиха се доста обвинения и се изказаха подозрения и квалификации, общинските съветници взеха решение. В присъствието на директори на учебни заведения, на родители, както и на персонал и управител на фирмата за ученическо хранене Григор Павлов.

  Прие се предложението до 5 февруари тази година фирмата Общинско предприятие "Ученическо и столово хранене“ да предостави на всички училища - като второстепенни разпоредители на бюджети, ученическите столове безвъзмездно, както и имуществото, което ще се управлява от тях до края на учебната година- 30 юни 2020.

  Възлага се на управителя Григор Павлов до 5 февруари 2020 да предостави дълготрайни и недълготрайни материални активи и сгради, а директорите на училища да предоставят персонал в съответното училище и съответния стол. Общинският съвет реши още, че възлага на Павлов до 15 февруари т.г да предостави на общинския съвет годишен финансов отчет в окончателен вариант.

  На директорите щe се предостави базата и ще окажe съдействие в изхранването, като се гласува сумата от 100 хил.лв., която централизирано ще се приведе на доставчиците, към които фирмата има задължения за доставка на храни и продукти. Столовете вече ще се управляват от всеки директор. От новата учебна година ще се реши как ще продължи осъществяването на дейността с училищното хранене. Отделно от това учебните заведения ще използват субсидиите, които държавата им отпуска за ремонт на сградите, за да ремонтират столовата  икухните в училище и да подобрят базата.

  “Директорите са много натоварени, отговарят за всичко и не искат тази дейност на всяка цена, но те от 2008 водят делегирани бюджети и са готови да направят това заради децата на Смолян.“, обобщи началникът на РИО Мария Семерджиева, като не скри, че печките са много стари, генерират загуби, но директорите могат да вложат средствата за ремонт на столовата и кухнята, които държавата им отпуска по 24 лв. на дете за ремонти на сграден фонд.

  Експертите от агенцията за контрол на храните, както и здравната инспекция обявиха, че са готови да съдействат с методическа помощ, както и с изготвяне на менютата, като се обединиха около становището, че само организирано хранене в училищен стол може да даде цена за 2.50лв на ден, която да е достатъчно питателна и да дава енергия на децата, нещо, което в момента е невъзможно, тъй като тристепенното меню е твърде скъпо и малко родители могат да си позволят.

  Тепърва ще става ясно какво е действителнот осъстояние на общинското дружество, изхранвало децата през последните около 8 години, каква ще е съдбата му, както в правен така и във фактически аспект.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020
  Последни новини