Приеха новия бюджет на община Смолян, най-много нарастват парите за образование-2 млн.лв. повече

Изображение 1 от 2

    Общинският съвет в Смолян гласува и прие бюджета на Общината за 2020 г.  с рамка близо 54,4 млн. лв.

    18 съветници гласуваха „за“, 7 бяха против, а трима се въздържаха.
    Финансовата рамка на Общината е най-голямата за последните 15 години. Бюджетът е с 6 млн. лева повече спрямо миналогодишния.
    От него 16 млн.лв. са за сектор „Образование“, при 14 млн лн за м.г. Има увеличение и в заложените средства за здравеопазване и социални дейности. Това обяви председателят на бюджетната комисия в ОбС Стоян Иванов. „Бюджетът е балансиран и осигурява средства за всички важни сфери на обществения живот“, категоричен бе вносителят му кмета Николай Мелемов.

    Приходите са 54 389 315 лв., толкова са и разходите. Бюджетът е съобразен с икономическите тенденции и планът за развитие, целящи превръщането на община Смолян в център за запазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, и привлекателна жизнена среда.
    Бяха направени и няколко конкретни предложения по проекта за бюджет. С 20 хиляди лв. ще бъде възстановен плувния басейн в ДГ „Слънце“ в Смолян. Ще бъдат заложени средства за проектиране на пътя до Хайдушки поляни, както и изграждане на подпорна стена в село Кошница.
    След гласуването на проекта за бюджет с направените промени, той става бюджет за 2020 г. на община Смолян, обяви председателят на Общински съвет – Смолян Венера Аръчкова.

    Опозицията в местния парламент обаче обяви бюджета за „не балансиран“ и „нереалистичен“, тъй като значително са завишени заложените средства от очаквани приходи от продажби и отдаване под наем на общинско на имущество,нещо, което е невъзможно, поради липса на инвестиционен интерес, обезлюдяване и поредица години, в коит отова не се е случвало дори при по-добри икономически показатели.

    На дискусия бяха подложени и исканите допълнително около 670 хил лв. от местния бюджет за кучешкия приют, като опозицията твърди, че проектът е значително оскъпен и може да се направи за много по-малко пари. Направи се дори предложение кучешкият прият да бъде изтеглен като разход от рамката на проекта за бюджет, но след гласуване то не се прие, като 16 от гласовете на съветниците всъщност бяха "Въздържал се". 
     

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини