3 °C

Приеха новия бюджет на община Смолян, най-много нарастват парите за образование-2 млн.лв. повече

Изображение 1 от 2

  Общинският съвет в Смолян гласува и прие бюджета на Общината за 2020 г.  с рамка близо 54,4 млн. лв.

  18 съветници гласуваха „за“, 7 бяха против, а трима се въздържаха.
  Финансовата рамка на Общината е най-голямата за последните 15 години. Бюджетът е с 6 млн. лева повече спрямо миналогодишния.
  От него 16 млн.лв. са за сектор „Образование“, при 14 млн лн за м.г. Има увеличение и в заложените средства за здравеопазване и социални дейности. Това обяви председателят на бюджетната комисия в ОбС Стоян Иванов. „Бюджетът е балансиран и осигурява средства за всички важни сфери на обществения живот“, категоричен бе вносителят му кмета Николай Мелемов.

  Приходите са 54 389 315 лв., толкова са и разходите. Бюджетът е съобразен с икономическите тенденции и планът за развитие, целящи превръщането на община Смолян в център за запазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, и привлекателна жизнена среда.
  Бяха направени и няколко конкретни предложения по проекта за бюджет. С 20 хиляди лв. ще бъде възстановен плувния басейн в ДГ „Слънце“ в Смолян. Ще бъдат заложени средства за проектиране на пътя до Хайдушки поляни, както и изграждане на подпорна стена в село Кошница.
  След гласуването на проекта за бюджет с направените промени, той става бюджет за 2020 г. на община Смолян, обяви председателят на Общински съвет – Смолян Венера Аръчкова.

  Опозицията в местния парламент обаче обяви бюджета за „не балансиран“ и „нереалистичен“, тъй като значително са завишени заложените средства от очаквани приходи от продажби и отдаване под наем на общинско на имущество,нещо, което е невъзможно, поради липса на инвестиционен интерес, обезлюдяване и поредица години, в коит отова не се е случвало дори при по-добри икономически показатели.

  На дискусия бяха подложени и исканите допълнително около 670 хил лв. от местния бюджет за кучешкия приют, като опозицията твърди, че проектът е значително оскъпен и може да се направи за много по-малко пари. Направи се дори предложение кучешкият прият да бъде изтеглен като разход от рамката на проекта за бюджет, но след гласуване то не се прие, като 16 от гласовете на съветниците всъщност бяха "Въздържал се". 
   

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини