Славов: България отваря 7-ми пункт с Гърция и рехабилитира километри пътища, съседите също трябва да го направят

Регионалните български власти настояха пред гръцките съседи да ремонтират и рехабилитират пътищата си към нашата граница, конкретно да предвидят ремонт и строителство на пътищата от Ксанти до границата. „Отбелязах, че почти изцяло със средства от държавния бюджет България вече строи седмия граничен пункт между двете държави (Рудозем-Ксанти), а освен това сме рехабилитирали цялата пътна инфраструктура от Пловдив през Смолян до границата.“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов след участието си в работна дискусия с министрите на туризма Ангелкова и Хари Теохарис-на Република Гърция.

В хода на дискусията се коментираха и много други въпроси, касаещи развитието на туризма между нашите две страни, добави Славов и подчерта, че Родопите са атрактивен регион за зимен, културно-исторически, балнеоложки и СПА туризъм, но развитието му е пряко свързано с лесния достъп до туристическите обекти и с изграждането на нови гранични пунктове.

Според статистиката на министерството през 2019 г. туристическите посещения на гръцки граждани в България са близо 1,17 млн. (второ място) и отбелязват нарастване от 4,7% спрямо предходната година. Данните за обратния поток сочат, че пътуванията на български граждани в Гърция през 2019-а са над 1,4 млн. и това е 4,2% ръст в сравнение с година по-рано. За последните пет години броят на посещенията на гръцки туристи се е увеличил с почти 12%, при това визитите са целогодишни.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини