Безплатни детски градини, 1500 лв помощ и безплатно висше за младите, които ще се върнат на работа в Община Баните

Всяко новородено бебе в смолянската община Баните ще получава по 1500 лева, реши на последната сесия в последния ден на януари 2020г  Общинският съвет.  Демографската криза, драстично намалялата раждаемост и все по- малкото деца в забавачките и двете защитени училища в общината са причините за взетото решение. При раждане ще получават по 500лв., при постъпване в детска градина още по 500лв и при записване в първи клас ще даваме помощ от още 500лв. Условието е поне единият родител да е от Общината и младите семейства да живеят тук, не само да имат регистрация.“, каза още Белчев и допълни, че макар и малка община със скромен бюджет, ще се намерят пари за децата.

На този етап в бюджета за тази година са предвидени 10 хиляди лева за бебетата, но местната власт е готова да намери начини за увеличаването й, ако има ефект. Кметът обясни, че освен финансовия стимул за младите хора с деца има и други подкрепящи мерки-петте детски градини са безплатни, при сключване на граждански брак общината отпуска  400 лева.

„Само да има деца, да учат и да живеят тук, пари ще намерим, от 4 години детските градини са безплатни, за което общината отделя около 35 хиляди лева. Опитваме се с всякакви лостове младите хора да се задържат в планината“, обясни Белчев.

Предстои общината да поеме семестриалните такси за младежи, които искат да продължат образованието си и да останат в Родопите, като предложението ще бъде вкарано в наредба. Кметът добави, че предстои пенсионерите, които в момента заемат работни места, да бъдат освободени, за да могат да бъдат назначени млади хора. 

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини