Драстичен ръст на ракови заболявания в Смолянска област, смъртността в пъти по-голяма от тази в страната

Смъртността от рак е в пъти по-голяма за област Смолян, в сравнение с данните за страната.

През 2018 г. от рак са заболели 2018 човека, а общият брой регистрирани болни е 5360. Шокиращите цифри бяха изнесени от РЗИ Смолян по повод на световния ден за борба с рака 4 февруари. Смъртността в региона е 303,7 на 100 000 население и е значително по-висока от средната за страната, която е 248,6 на 100 000 население.

Високата смъртност продължава да е основният проблем при онкологичната патология в Смолянска област. Според специалистите това най-вероятно се дължи на късното откриване на болестта, основно заради затруднен достъп до специализирана онкологична помощ.

Относителният дял на умиранията от злокачествени заболявания в област Смолян е 19,4% и е на второ място след умиранията от сърдечно-съдови болести, които са бич за населението в цялата страна.

Злокачествените заболявания са втората причина за смъртност в световен мащаб. Всяка година от тях умират 9.6 млн. души, а експертите прогнозират, че до 2030 г. този брой ще нарасне до 13 млн. души. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в България ракът отнема живота на повече от 17 хил. души годишно. Най-често той засяга белия дроб, млечната жлеза, кожата, матката, простата, дебелото и правото черво, отчитат още здравните експерти.

РЗИ-Смолян отбелязва Световния ден за борба с рака с информационен материал за намаляване на личния риск от тежкото заболяване. Специално изготвена брошура ще бъде разпространена в областта, като в нея специалистите са се погрижили да информират населението как да се намали рискът от заболяването и как то може да се открие навреме.

СмолянБГвести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини