15 °C

Асен от Смолян не чува и не говори, но за половин година сам построи дворец за гълъби

  За около половин година смолянчанинът построява истински дворец за своите любими гълъби

  Асен Асенов е човек с мечти, които кацат на рамото му като гълъбите, които отглежда от години. Те са неговата голяма любов, след семейството му и ги отглежда още от дете. Сега обаче 44-годишният смолянчанин осъществи мечтата си да им направи истински палат, който сам построи за около пет месеца и завърши в началото на тази година. Всяко нещо е изработил собственоръчно и изцяло със лични средства. Отглеждането на гълъби е негово хоби от малък, сега това е осъществената му мечта.

  Да твори и създава чудеса с ръцете си не го спират нито трудностите в живота, нито фактът, че не чува и не може да говори.

  Първоначално отглеждал птиците от породите пощенски и декоративни като любител, но вече в гълъбарника-палат, който им построи, живеят 15 птици от специални породи, които издържат на високи и дълги полети. А Асен пък може с часове да ги наблюдава, защото както сам споделя-това го кара да се чувства свободен и го успокоява.

  Той може да прави всичко свързано със строителството, лепи камък, зида, строи, както казва сестра му Магдалена, която ни разказва за него, „той има златни ръце и може да прави всичко.“ Смолянчанинът може да говори и пише, завършил е специално училище за глухонеми в Пловдив, където родителите му го пращат още 4-годишен.

  „Аз бях малка, но помня, че всеки петък мама и татко отиваха да го вземат, а в неделя го връщаха в училището. Целта беше да научи езика на глухонемите. Сега може да пише и да говори, но не чува. Ние сме свикнали, разговаряме с жестове, а той чете по устните ни какво казваме.“, разказва Магдалена, която е с 10 години по-малка.

  Проблемът със слуха не е наследствен, но е от ранното детство и се задълбочава сериозно след като пада тежко и се налага сериозна операция на главата. Сега се води "тежкочуващ", има слухов апарат и с него може да чува, но отказва да го носи. Поради проблемите със слуха си търси работа, на която не е нужно да има активна комуникацията и да разговаря с колеги, нито пък да има риск от това, че има проблем със слуха. „Трудно е, работодателите не са особено активни да наемат хора със специални нужди.“, споделя 34-годишната Магдалена, която също е много дейна-грижи се за двама сина, работи и учи второ висше фармация. Тя не крие, че се възхищава на по-големия си брат и на семейството, което е създал със Даниела, която също е глухоняма. Срещат се в Пловдив докато тя учи зъботехника, а той техникум по дърводелство, което днес му помага да развива хобито си да отглежда гълъби и да твори докато строи.

  На майсторлъка в строителството се научил докато ходел с баща си по обектите, бързо схващал и сам усвоил занаята, а днес е истински майстор.

  Асен и Даниела имат син и дъщеря, които не са наследили проблема на родителите си, самостоятелни и отговорни са още от ранна възраст, а днес са отличници. Големият Светослав е ученик в 11 клас в ППМГ в Смолян, отличен ученик и с изявени способности по биология и химия, които вече доказва с участия в олимпиади и състезания на национално ниво, не е избрал какво ще учи, но вероятно ще се насочи към ветеринарната медицина в Стара Загора. Дъщеричката им пък е третокласничка в 6-то ОУ “Иван Вазов“ в Смолян и също е много ученолюбива и отговорна.

  Асен е построил малък рай за птиците си, сега има около 15 гълъба, иска да направи двойки и да има малки, които да подарява или продава, но всичко това е повече хоби. „Понякога го гледам от терасата, по два часа седи и ги наблюдава, казвам му, че ще го заболи врата така вперен с часове в небето към летящите птици, но той отговаря: „Ти не знаеш какво изпитвам, колко ме успокоява и радва като ги гледам.“, споделя Магдалена, която признава, че по-големият й брат е пример за нея в живота и в работата.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини