Асен от Смолян не чува и не говори, но за половин година сам построи дворец за гълъби

  За около половин година смолянчанинът построява истински дворец за своите любими гълъби

  Асен Асенов е човек с мечти, които кацат на рамото му като гълъбите, които отглежда от години. Те са неговата голяма любов, след семейството му и ги отглежда още от дете. Сега обаче 44-годишният смолянчанин осъществи мечтата си да им направи истински палат, който сам построи за около пет месеца и завърши в началото на тази година. Всяко нещо е изработил собственоръчно и изцяло със лични средства. Отглеждането на гълъби е негово хоби от малък, сега това е осъществената му мечта.

  Да твори и създава чудеса с ръцете си не го спират нито трудностите в живота, нито фактът, че не чува и не може да говори.

  Първоначално отглеждал птиците от породите пощенски и декоративни като любител, но вече в гълъбарника-палат, който им построи, живеят 15 птици от специални породи, които издържат на високи и дълги полети. А Асен пък може с часове да ги наблюдава, защото както сам споделя-това го кара да се чувства свободен и го успокоява.

  Той може да прави всичко свързано със строителството, лепи камък, зида, строи, както казва сестра му Магдалена, която ни разказва за него, „той има златни ръце и може да прави всичко.“ Смолянчанинът може да говори и пише, завършил е специално училище за глухонеми в Пловдив, където родителите му го пращат още 4-годишен.

  „Аз бях малка, но помня, че всеки петък мама и татко отиваха да го вземат, а в неделя го връщаха в училището. Целта беше да научи езика на глухонемите. Сега може да пише и да говори, но не чува. Ние сме свикнали, разговаряме с жестове, а той чете по устните ни какво казваме.“, разказва Магдалена, която е с 10 години по-малка.

  Проблемът със слуха не е наследствен, но е от ранното детство и се задълбочава сериозно след като пада тежко и се налага сериозна операция на главата. Сега се води "тежкочуващ", има слухов апарат и с него може да чува, но отказва да го носи. Поради проблемите със слуха си търси работа, на която не е нужно да има активна комуникацията и да разговаря с колеги, нито пък да има риск от това, че има проблем със слуха. „Трудно е, работодателите не са особено активни да наемат хора със специални нужди.“, споделя 34-годишната Магдалена, която също е много дейна-грижи се за двама сина, работи и учи второ висше фармация. Тя не крие, че се възхищава на по-големия си брат и на семейството, което е създал със Даниела, която също е глухоняма. Срещат се в Пловдив докато тя учи зъботехника, а той техникум по дърводелство, което днес му помага да развива хобито си да отглежда гълъби и да твори докато строи.

  На майсторлъка в строителството се научил докато ходел с баща си по обектите, бързо схващал и сам усвоил занаята, а днес е истински майстор.

  Асен и Даниела имат син и дъщеря, които не са наследили проблема на родителите си, самостоятелни и отговорни са още от ранна възраст, а днес са отличници. Големият Светослав е ученик в 11 клас в ППМГ в Смолян, отличен ученик и с изявени способности по биология и химия, които вече доказва с участия в олимпиади и състезания на национално ниво, не е избрал какво ще учи, но вероятно ще се насочи към ветеринарната медицина в Стара Загора. Дъщеричката им пък е третокласничка в 6-то ОУ “Иван Вазов“ в Смолян и също е много ученолюбива и отговорна.

  Асен е построил малък рай за птиците си, сега има около 15 гълъба, иска да направи двойки и да има малки, които да подарява или продава, но всичко това е повече хоби. „Понякога го гледам от терасата, по два часа седи и ги наблюдава, казвам му, че ще го заболи врата така вперен с часове в небето към летящите птици, но той отговаря: „Ти не знаеш какво изпитвам, колко ме успокоява и радва като ги гледам.“, споделя Магдалена, която признава, че по-големият й брат е пример за нея в живота и в работата.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 12.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
  12 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
  12 юли 2020
  Последни новини