Тежка зимна обстановка в Смолянско: подадени са стотици сигнали, десетки закъсали автомобили, 40 см. нов сняг

    Най-много сняг е натрупан- 40см в Доспат и в района на девинското село Лясково

    Тежка е зимната обстановка по пътищата в цялата област Смолян. Това обобщи за СмолянБГвести дежурният в Областно пътно управление Смолян. Стотици обаждания са постъпили за няколко часа от началото на снеговалежа от сутринта на 5 февруари, свързани с тежката зимна обстановка в цялата област Смолян. Екипите са оказали помощ на множество коли и тирове закъсали по пътищата, най-много са към подстъпите на проходите и високопланинските пътища в областта. Бързо нараства броят на подадените сигнали за паднали дървета и камъни на пътя, допълват от Областно пътно управление.

    Към 15.00 ч. затворени пътища няма, казаха още от Областно пътно управление. Още от сутринта на 5 февруари са наложени ограничения за движението. Забранено е преминаването на тежкотоварни коли с ремаркета и полуремаркета над 12 тона по републиканската пътна мрежа в общините Девин, Доспат, Борино и по всички проходи в област Смолян. Движението е задължително с вериги за леките автомобили и други превозни средства. Екипи на Пътна полиция спират преди проходите и отбиват автомобилите за слагане на вериги.

    От АПИ обявиха,че се въвежда задължително движение с вериги на  МПС до 12 т  без ремаркета и полуремаркета в област Смолян на следните пътища: Батак - Доспат, граница област Благоевград - Доспат - Борино - Девин, Сърница - Доспат, Лъки - Рожен, Чуреково - Михалково, Соколовци - Малка Арда, Широка лъка - Девин - Михалково - областна граница Пловдив, Лъки - Рожен - НАО, Момчиловци - Момина вода. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ – api.bg, както и по всяко време на денонощието  на тел. 0700 130 20 в АПИ.

    Сигнали за непочистен път се подават на тел. 0301 6 30 15 на дежурния в Областно пътно управление Смолян, 0301 67 625 -за нередности или проблеми на територията на Община Смолян, както и на тел 112- за закъсали автомобили и бедстващи пътници.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини