2 °C

Миниатюрна дървесна жаба погълна една от най-отровните змии

Мъничка жаба от вида коралова литория (Litoria caerulea) погълна тайпан - една от най-отровните змии в света. Това се случило в австралийския град Таунсвил, Куинсланд, пише "Дейли мейл".

Във вторник, 4 февруари, австралийка забелязала тайпан в двора си. Тя извикала ловеца на змии Джейми Чапел. Скоро след това жената му се обадила, за да каже, че дървесна жаба е нападнала змията. "Когато пристигнах, жабата почти напълно беше погълнала влечугото", казва Чапел.

"Не бях сигурен дали жабата ще оцелее. Но не исках тя да изяде влечугото живо", разказва ловецът на змии. Според него кораловата литория е почти всеядна. В момента той се грижи за жабата и планира да я пусне веднага щом се възстанови.

Тайпанът е една от най-отровните змии в света. Средно дължината на възрастен екземпляр е 1,9 метра. Представителите на този вид се хранят с жаби и дребни бозайници, включително мишки и плъхове. Тайпаните са много агресивни и бързи, с невротоксична отрова. Ухапването им причинява парализа на дихателните мускули и нарушава коагулацията на кръвта.

Дървесните жаби (наричани още коралова литория или бяла жаба) се срещат в Австралия, Папуа Нова Гвинея, Нова Зеландия и САЩ. Хранят се с насекоми, малки влечуги, риби и техните роднини. Мъжките достигат до седем сантиметра, а женските са двойно по-големи от тях. Продължителността на живота им е около 15-20 години.

През 2018 г. Джейми Чапел извади жаба от устата на змия и я върна към живот. Той реанимира жабата със сърдечен масаж.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Мъ
  Мъка!
  3 -1
  10:34, 7 фев 2020
  Егати новината! Аз се чудех какво ме мъчи тия дни, а то било здравето на жабата!
 • 2
  Di
  DISCOVERY
  2 -1
  10:59, 8 фев 2020
  Тук в България също има жаби от вида"коралова литория",на са известни с друго име "български политици".Те могат да изядат всичко и всеки,отличават се с ненаситен апетит,а отличителните им белези са:наглост,склонност към корупция и могат да продадат род и Родина за жълти стотинки и го правят разбира се.

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини