3 °C

Обещано: Кучешкият приют готов до края на пролетта

„Кучкарника“ край Смолян ще е готов до края на пролетта, ако времето позволи строителна работа, съобщи пред зоодоброволци зам. кмета Марин Захариев.

Има избран изпълнител за строежа на Приюта за временно настаняване на кучета в Смолян. Темата и спекулациите около нея коментираха пред медиите общинското ръководство и проектантът на сградата.

„Проектирането на приюта е съобразено с Наредба 41 от 2008 г. за изисквания към обектите, в които се отглеждат животни и в случая, и приютите са към тях, разясни зам. -кметът инж. Мариана Цекова. В един от разделите, глава 4 са описани изискванията. В самата Наредба е засегнат и Закона за ветеринарно медицинската дейност, респективно Закона за защита на животните. За домашните животни изискванията са: до 10 кг. да имат осигурена площ вкъщи – 6 кв м, до 25 кг. площта е 8 кв. м, а над 25 кг. – 10 кв. м. Всеки, който гледа животни трябва да подсигури тази площ. Изискванията са същите и към Наредбата за приютите.“, обясни инж. Цекова.
Тя засегна и бройките на кучетата, които ще бъдат настанени тъй като общински съветници са преброили клетките, но в една клетка в зависимост от породата могат да бъдат настанени различен брой кучета. Това се отнася и за помещенията извън сградата.
По този повод в пресконференцията взе участие и проектантът на сградата на приюта арх. Никола Михалевски, който притежава авторските права на предходната сграда на приюта и по закон е изготвил сегашния му проект.
„В 2001 г. , когато се роди идеята да се направи кучкарник, законът не позволяваше да се изгради в урбанизирана територия. С кмета Данчо Киряков, заместника Грудев и моя милост решихме да го кръстим ветеринарна лечебница за безстопанствени кучета. Реконструирахме тази общинска сграда и тя започна да работи. През 2008 г. , когато излезе новият Закон за защита на животните, се прекрати неговата дейност. Неправилно е изказването, че един бокс струва 21 000 лева. , защото има боксове и извън сградата“, категоричен е арх. Михалевски. Според него никой не може да каже колко кучета ще побере. „Ако са само санбернари, тогава ще са 100 кучета. В един момент може да са и 600. Освен това има и текучество, едно може да престои два дни, друго – 20 дни, или да остарее там. Ако отидем в равнинен терен, парите за подпорни стени на сегашното място трябва да отидат за комуникации, инсталации, пречистване, обратни канали и строителство на същата монолитна сграда, защото сега там са настанени манипулационна, операционна, стаи за обслужващ персонал, санитарни възли, хладилни камери за умрели животни. Трудно би могло да се каже дали бихме спестили 50-100 хиляди лева, ако отидем на нов терен. След тези изявления огледах всичко – нищо не е надвишено като квадратура и обем от това, което се изисква от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинска дейност“, коментира той. Строителството на приюта е разделено на 4 етапа. Според арх. Михалевски, ако общината реализира първия етап, който би прибрал 100 санбернара и чрез текучество – евентуално мераклии да вземат кучета за домашни любимци, не е задължително останалите три етапа да се изпълняват.

„Само трябва да имат грижата да предотвратят доставката на кучета от други общини. Те трябва да си направят приюти“, подчерта арх. Михалевски.
В темата се включи и гл. архитект на община Смолян Димитър Димов. „След като с постановление на МС бе осигурен първият транш около 260 000 лева, специалисти потърсиха терен, където той може да бъде разположен. Оказа се, че на местата, които са общински, нямаше необходимото захранване с вода, ток и канализация за отпадни води. След като се обходиха всички места и не се намери подходящо, бе решено, че най-добрият вариант е приютът да бъде разположен на мястото на съществуващия терен, където през 2001 г. бе построена ветеринарната лечебница. Ще се ползва съществуващата сграда. Теренът е подходящ за такава дейност“, обясни арх. Димов. Разрешението за строеж на приюта е влязло в сила, той е проектиран от арх. Михалевски, като носител на авторските права при строителството на ветеринарната лечебница“, коментира и арх. Димов.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини