Обещано: Кучешкият приют готов до края на пролетта

„Кучкарника“ край Смолян ще е готов до края на пролетта, ако времето позволи строителна работа, съобщи пред зоодоброволци зам. кмета Марин Захариев.

Има избран изпълнител за строежа на Приюта за временно настаняване на кучета в Смолян. Темата и спекулациите около нея коментираха пред медиите общинското ръководство и проектантът на сградата.

„Проектирането на приюта е съобразено с Наредба 41 от 2008 г. за изисквания към обектите, в които се отглеждат животни и в случая, и приютите са към тях, разясни зам. -кметът инж. Мариана Цекова. В един от разделите, глава 4 са описани изискванията. В самата Наредба е засегнат и Закона за ветеринарно медицинската дейност, респективно Закона за защита на животните. За домашните животни изискванията са: до 10 кг. да имат осигурена площ вкъщи – 6 кв м, до 25 кг. площта е 8 кв. м, а над 25 кг. – 10 кв. м. Всеки, който гледа животни трябва да подсигури тази площ. Изискванията са същите и към Наредбата за приютите.“, обясни инж. Цекова.
Тя засегна и бройките на кучетата, които ще бъдат настанени тъй като общински съветници са преброили клетките, но в една клетка в зависимост от породата могат да бъдат настанени различен брой кучета. Това се отнася и за помещенията извън сградата.
По този повод в пресконференцията взе участие и проектантът на сградата на приюта арх. Никола Михалевски, който притежава авторските права на предходната сграда на приюта и по закон е изготвил сегашния му проект.
„В 2001 г. , когато се роди идеята да се направи кучкарник, законът не позволяваше да се изгради в урбанизирана територия. С кмета Данчо Киряков, заместника Грудев и моя милост решихме да го кръстим ветеринарна лечебница за безстопанствени кучета. Реконструирахме тази общинска сграда и тя започна да работи. През 2008 г. , когато излезе новият Закон за защита на животните, се прекрати неговата дейност. Неправилно е изказването, че един бокс струва 21 000 лева. , защото има боксове и извън сградата“, категоричен е арх. Михалевски. Според него никой не може да каже колко кучета ще побере. „Ако са само санбернари, тогава ще са 100 кучета. В един момент може да са и 600. Освен това има и текучество, едно може да престои два дни, друго – 20 дни, или да остарее там. Ако отидем в равнинен терен, парите за подпорни стени на сегашното място трябва да отидат за комуникации, инсталации, пречистване, обратни канали и строителство на същата монолитна сграда, защото сега там са настанени манипулационна, операционна, стаи за обслужващ персонал, санитарни възли, хладилни камери за умрели животни. Трудно би могло да се каже дали бихме спестили 50-100 хиляди лева, ако отидем на нов терен. След тези изявления огледах всичко – нищо не е надвишено като квадратура и обем от това, което се изисква от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинска дейност“, коментира той. Строителството на приюта е разделено на 4 етапа. Според арх. Михалевски, ако общината реализира първия етап, който би прибрал 100 санбернара и чрез текучество – евентуално мераклии да вземат кучета за домашни любимци, не е задължително останалите три етапа да се изпълняват.

„Само трябва да имат грижата да предотвратят доставката на кучета от други общини. Те трябва да си направят приюти“, подчерта арх. Михалевски.
В темата се включи и гл. архитект на община Смолян Димитър Димов. „След като с постановление на МС бе осигурен първият транш около 260 000 лева, специалисти потърсиха терен, където той може да бъде разположен. Оказа се, че на местата, които са общински, нямаше необходимото захранване с вода, ток и канализация за отпадни води. След като се обходиха всички места и не се намери подходящо, бе решено, че най-добрият вариант е приютът да бъде разположен на мястото на съществуващия терен, където през 2001 г. бе построена ветеринарната лечебница. Ще се ползва съществуващата сграда. Теренът е подходящ за такава дейност“, обясни арх. Димов. Разрешението за строеж на приюта е влязло в сила, той е проектиран от арх. Михалевски, като носител на авторските права при строителството на ветеринарната лечебница“, коментира и арх. Димов.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини