Река Върбица побеля. Институциите вдигнати на крак

Експерти на РИОСВ - Смолян, Басейнова дирекция „Източнобеломорски Район“ (БД ИБР) и Регионалните лаборатории към ИАОС в Смолян и Хасково проверяват сигнал за побеляване на река Върбица в района на град Златоград. На място са и представители на РУП – Златоград, както и от община Златоград,съобщават от смолянската екоинспекция

Установено е, че в резултат на интензивните валежи през последните денонощия са се отмили част от  натрупаните в опашката на хвостохранилище „Ерма река“ отложения от хвоствов пясък. 

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ определи 12 пункта за вземане на проби.

Показателите, по които ще бъдат изследвани водните проби, са активна реакция рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, цианиди свободни, желязо, манган, цинк, мед, арсен, алуминий, кадмий, олово, никел, живак, калциево-карбонатна твърдост.

Резултатите от анализите ще бъдат оповестени на сайта на екоинституциите

Преди това - на 4 март, поради интензивните валежи РИОСВ – Смолян извърши проверка на същия обект, като бяха взети водни проби на изхода на хвостохранилището, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма. Анализираните до момента показатели от тези проби не показват превишения на емисионните ограничения.

Трябва да се има в предвид, че в това хвостохранилище освен отпадъчните води от обогатителната фабрика се вливат водите и от стари минни изработки от недействащи към момента рудници, към които регионалните структури на МОСВ нямат контролни функции. За тях компетентно е Министерството на икономиката.

Междувременно Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БД ИБР) изпрати предупреждение до областните управители на Смолян и Кърджали и до кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали да предприемат действия съобразно правомощията си за предупреждение на населението за възможно замърсяване на водите на реките Голяма и Върбица и ограничаване на ползването им.

Предупреждения са изпратени и до ВиК - Смолян, ВиК - Кърджали, РЗИ - Смолян и РЗИ – Кърджали, които следва да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на реките Голяма и Върбица, като се вземе предвид евентуалният източник на замърсяване и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини