Историческият музей в Смолян отваря ателие за родопски мартеници за малки и големи

Ателие за изработване на мартеници организира Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. „Ако искате да научите как се правят мартеници, както и повече за старите поверия, свързани с изработване и носене на родопските мартеници и обичаите около празника Първи март, наричан още Баба Марта, участвайте в ателието!“, призовават организаторите.

Музейното ателие отваря врати на 17 февруари 2020 г. и ще работи до 21 февруари, като може да бъде посетено от 13.00 до 16.00 часа от всички, които искат да изпробват сръчността си и творческото си въображение- в съчетание със старите родопски традиции.

Музеен експерт ще разкаже за обичаите около празника и старите поверия при изработването и носенето на мартеници в различните селища на Смолянския край. Разказът е увлекателен и за малки, и за големи, защото е съобразен с възрастта на участниците в ателието.

Ателието е отворено за деца, ученици и студенти, майки и татковци, баби с внуци, а така също и гостите на града, като Музеят осигурява всички необходими материали.

Необходимо е да се направи предварителна заявка, а таксата за участие в ателието е 1.00 лв., допълват от културната институция в областния град.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини