Над 120 буркана мед бяха осветени в Смолян за празника на светеца-покровител на пчеларите

Изображение 1 от 2

    Веднъж в годината се освещава мед и това става на 10 февруари, в деня, когато Православната църква  чества св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец.

     Със света божествена Литургия и освещаване на мед, в смолянския храм „Св. вмчца Неделя“ беше отслужено богослужението от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и свещеници от Смолян.

    В центъра на храма още на Вечернята  на 9 февруари на специално украсени масички с живи цветя бяха изнесени за поклонение иконата на  св. Харалампий и частицата от светите му мощи, която се съхранява в олтара. През двата дни стотици вярващи преминаха да се поклонят. Оставени бяха за освещаване над 120 буркана с мед да „пренощуват“ в храма, а на Литургията да бъдат осветени за здраве и душевен мир. На всеки буркан  имаше прикрепена свещ с имената на богомолците.

    Архимандрит Висарион със специална молитва  освети бурканите с меда, както и на принесените за здраве хлябове. Хората занесоха меда в домовете си, а той може да се ползва до другата година за лекарство, за успокоение и изцерение на болести.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини