Сто деца повече завършват 7 клас тази година в Смолянска област

100 деца повече завършват 7 клас тази година, това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по заетостта днес, на което експертите гласуваха държавния план-прием за профилираните и професионални паралелки в област Смолян. През тази учебна година основно образование завършват 863 ученици, което е повече от предходните две учебни години.

Одобрени са общо 37 паралелки с 888 ученици в цялата област Смолян , за което не достигат 25 деца.

На заседанието бяха изнесени и новостите, сред които е въвеждане на защитени професии, както и стартирането на Национална програма „Обучение за ИТ кариера“ за гимназиален етап по нова професия „Приложен програмист“. От миналата година са въведени и категории „защитена професия“ и „професия с очакван недостиг на пазара на труда“, което улеснява създаването на паралелки за обучение по тези професии, което улеснява малки общини, каквито са повечето в Смолянска област.

Паралелка, която ще обучава по включена в списъка на министерството на образованието „защитена професия“- може да се открие при минимум 8 ученици, като пък 12 минимум деца ще са нужни, за да се открие паралелка, в която ще се обучават по професия, която е с очакван недостиг на пазара на труда.

На територията на област Смолян училищата, които извършват прием след 7 клас, са шест профилирани гимназии, три от тях са в Смолян, 14 са средните училища, които извършват обучение по профилирани и професионални специалности, две са гимназиите 

До 01.03 тази година министърът на образованието трябва да утвърди приетия днес държавен план-прием за училищата в Смолянска област, които предлагат обучение след 7 клас в профилирани и професионални учебни заведения.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини