Паметник на последния родопски цар Момчил издигат на българо-гръцката граница, обявиха акция за набиране на средства за издигането му

През настоящата 2020 г. Златоград отбелязва 675 г. от гибелта на Момчил войвода, а годината е обявена за „Година на Момчил войвода – родопския цар“. Момчил е един от първите българи и първите европейци въобще, които без страх се опълчват на ранното османско нашествие. По онова време той е един от най-влиятелните хора в Родопите, с голям авторитет и решителни военни действия се изправя срещу враговете и защитава владенията си и населението в тях.

Още през миналата година беше обявено началото на инициатива за издигане на паметник на войводата в района на граничния пункт Златоград-Термес, за чието изграждане е открита набирателна банкова сметка. Монументът на легендарния Момчил- в естествен ръст, ще посреща пристигащите на българска територия и ще бъде поставен на място, където се намира средновековен път и проход, свързвал двете части на владенията на Момчил. Според исторически данни той е загинал в битка при Перитор /Перитерион/ на 7 юли 1345 г. Предвижда се паметникът да бъде открит на 7 юли 2020г с чествания и българо-гръцки събор.

В мащабните прояви за честването на годината на Момчил войвода са обединени държава, общини, бизнес и научна общност.

Сред най-активните инициатори на съхраняването на историческата и културна памет на региона е бизнесменът от Златоград и управител на Етнографския ареален комплекс Александър Митушев. По негова инициатива и със средства, основно дарени от него са създадени Музея на Делю Войвода и хайдушкото движение в Златоград, където образът на последния родопски цар може да се види в истинската му величина- талантлив като стратегическо мислене, много смел и физически силен.

В инициативния комитет са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-министърът на културата Румен Димитров, проф. Николай Овчаров, кметове на общини, бизнесмени. Организаторите обявиха, че се надяват на съпричастността и подкрепата на възможно повече хора, за да се реализира родолюбивото начинание.

БАНКА ДСК ЕАД
Титуляр: ИК честване 675 г. гибелта на Момчил войвода
IBAN BG29STSA93000026512384
BIC STSABGSF

ЩилянаЧакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини