"Станете хайдутин за един ден!": Конкурс за автентично оръжие и носии за 3-ти март в Златоград

Изображение 1 от 2

    За Националния празник 3-ти март в Златоград се организира богата програма и специален конкурс за жителите и гостите на родопския град, който активно развива културен, исторически и археологически туризъм. В деня на Националния ни празник от 11.00 часа на мегдана в Етнографския комплекс в Златоград ще се започне празничен концерт, придружен от конкурс за най-автентична носия и оръжия. Организаторите са предвидили специални награди за победителите.

    „Станете хайдутин за един ден с автентични оръжия и носии, и участвайте в конкурса за 3-ти март, призовават от Етнографския комплекс в Златоград, основни организатори на инициативата.

    Домакините са подготвили Мартенски календар с празнични прояви и за дните преди 3-ти март.

    В късния след обяд на 29.02.2020 г. гостите на Етнографски комплекс ще имат възможност да присъстват на празничния ритуал за Сирни Заговезни - прескачане на огън за здраве, кукерски танц около огъня – обичай за прогонване на злите духове и болести от дома. Народното веселие ще започне от 16,00 часа на мегдана, отново в Етнографския комплекс. На 01.03.2020 г. за самия празничен ден Сирни Заговезни, който съвпада с Баба Марта, в близкия град Ксанти ще се проведе ежегодния карнавал, а Етнографският комплекс организира еднодневна екскурзия за желаещите да посетят пъстрата фиеста на съседите от другата страна на границата.

    На 7-ми март в Етнографски комплекс Златоград ще се проведе традиционната кушия за Тодоровден -надбягване с коне, мулета, магарета, а празникът е подплатен с народни песни и танци, скара и вино на открито.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини