Криза с предпазните маски срещу грип, в аптеките в Смолянско свършиха

    Има криза с предпазните маски срещу грип и други инфекции, които се предават по въздушно-капков път, установи проверка на СмолянБГвести. В повечето аптеки в Смолян има дефицит на маски и хората трудно могат да се снабдят, като пороблемът е не само за града, но и за други населени места в Смолянска област. 

    В следствие на дефицита има и спекула, в обект на верига аптеки маски се предлагат, но на двойна цена от 0.50 лв, докато средната цена на маските е около 0.20 лв.

    „Вчера /б.а.-11 февруари/ свършиха, купиха и последната маска.“, потвърди Мария Главинкова, фармацевт и председател на Регионалния съюз на фармацевтите в Смолян. Тя допълни, че в аптечните складове все по-трудно се намират и аптеките няма от къде да заредят. Много хора обикалят по няколко обекта в града и въпреки това не могат да намерят маски. Според Главинкова недостигът е започнал още с настъпването на грипната епидемия, която беше обявена в Смолян и областта в края на месец януари тази година.

    „В нашата аптека предпазни маски имаме достатъчно. Предвидили сме, че заради грипа и други фактори, ще свършат и ще има дефицит, и сме заредили достатъчно.“, каза собственичката на аптека в Смолян и фармацевт Атанаска Илчевска. Тя обаче е категорична, че проблемът с предпазните маски е голям и касае не само Смолянския регион, но и страната.

    „Поне за три седмици напред, когато по моя информация ще има внос в България на маски, сме заредени. Имаме всякакви маски -дори за децата са с цветни и картинки.“, допълни Илчевска. По думите й, Китай е най-големият производител, а единият им завод е спрял работа, като се правят опити за пренасочване на контейнери с маски обратно за страната.

    Фармацевтката уточни, че правилният начин за слагане на предпазното средство е „с цветната страна“ навън. „Маската за обща употреба е с филтър, съдържа специални вещества и е важно да се слага правилно, още повече и в момента савървят два щама грипен вирус. В сезон на грипна епидемия, едно от най-важните неща е да бъдем предпазливи. С предпазните маски за лице, получавате бактериална ефективност на филтъра 99,5% “, допълни Илчевска.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини