Печатните грешки, които са стрували милиони

Понякога най-незначителната грешка може да струва милиони. Печатните грешки могат да струват много пари, особено когато става въпрос за пропуснати знаци.

Представяме ви няколко от най-скъпите печатни грешки в историята:

Ваканция със щастлив край

Американска туристическа агенция решава да рекламира бизнеса си чрез обява във вестник. Но вместо от печатницата да изпишат "екзотични пътешествия" изписали "еротични пътешествия". Издателят предложил компенсация от 230 долара, но туроператорът потърсил адвокат, който го осъдил за 10 млн. долара обезщетение.

Седмата Божия заповед на раздора

През 17 век лондонското издателство Baker неволно променя 10-те Божи заповеди, защото пропуска едно „не“ в седмата. Вместо „Не прелюбодействайте“ изписва "Прелюбодействайте". В резултат британският парламент нарежда всички копия от книгата да бъдат унищожени. Издателството получава глоба от 3000 лири.

Бирата, от която да ти приседне

Продавач в сайта ebay вероятно мрази буквата „Р“, след грешката, която му коства 503 300 долара. Той е притежавал 150-годишна бутилка Allsopp’s Arctic Ale, която е решил на продаде на търг. По неволя я изписал като Allsop’s и заради липсващото „Р“ колекционерите изобщо не успели да видят офертата му в търсачките. На търга участвали само двама души. Дни, след като бирата е продадена за 304 долара, купувачът я препродава на търг за 503 300 долара.

Расистките макарони

Редактор на австралийското издание на „Библия на пастата“ от 2010 г., прави правописна грешка, която струва 20 000 долара. Той препоръчва на читателите да подправят талиателите със сардини и прошуто със "сол и прясно настъргани черни хора" (вместо черен пипер). Заради тази грешка целия тираж е унищожен.

Най-скъпата реклама

През 2007 г. автомобилен дилър решава да помогне да бизнеса си, като идеята му е била да изпрати 50 000 рекламни брошури по пощата, като една от тях да носи награда от 1000 долара. От печатницата обаче се объркали и отпечатали 50 000 брошури, всяка от които обещавала печалба от 50 млн. долара. За американеца сумата е била непосилна и за компенсация предложил на всеки от получателите на брошурата купон за пазаруване на стойност 5 долара.

Най-скъпото тире

През 1962 г. апаратът Mariner 1 на НАСА е трябвало да прелети край Венера и да я проучи. Но при изписването на програмния код за мисията е било пропуснато едно тире. В резултат космическата сонда, струваща 80 млн. долара, се взривява няколко минути след излитането.

По-добре пиши на хартия, отколкото на клавиатура

Технологиите не винаги ни помагат – това е урока, който получава контрольорът в кметството на Ню Йорк. Той неволно добавя една буква, докато въвеждал данни в счетоводния софтуер. Така предвидените разходи за транспорт на отдела по образованието скачат от 1.4 млн. на 2.8 млн. долара.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини