Студът и снегът "морят" щатските снайперисти, нашите- безпогрешни

    Съвместното обучение на американски и български снайперисти се провежда от 10 до 15 февруари на територията на 101 алпийски полк в Смолян. Курсът се води от двама български и двама американски офицери, като общо 20 души, по 10 от двете държави, участват в обучението.

    То продължава до 15 февруари, а за журналистите-два дни по-рано беше направена открита демонстрация на съвместната работа на нашите и щатски стрелци с най-прецизен мерник.

    Българските снайперисти не пропуснаха мишена, докато колегите им от САЩ имаха няколко неточности. Вероятно това се дължи на климатичните условия и високопланински терен на Родопите. Кап. Коби от 1-ви батальон на 5-ти кавалерийски полк каза, че България е страхотна страна, но му идва в повечко студа и снега.

    „Нашите и българските снайперисти са заедно през цялото време, работим заедно, обучаваме се. Българите научават нещо от нас, ние също се учим от българските колеги. България е фантастична страна, а тук е много добро място за тренировки. Снегът може би ми дойде в малко в повече, защото в Тексас е много горещо, но съм доволен да бъда тук.“, каза с усмивка кап. Коби.

    Шефът на 101 аплийски полк в Смолян полк. Кацаров смята, че Родопите са отлично място за подготовка на снайперист. „Той трябва да бъде маскиран и незабележим, а планината предоставя чудесни възможности за изпълнение на тези тактически задачи- скрито да се придвижва по местността, да изпълнява задачи, да се оттегля незабелязано след това. Подръчните средства, които използваме и от местността, и наши, които влагаме за изработване на гилитата-така наречените маскировъчни костюми, се съобразяват с местността, в която се изпълняват тактическите задачи.

    Българският снайперист ефрейтор Светозар Палчев единият от 10-та избрани да участват в обучението, той цели в мишената безпогрешно, добре маскирани и концентриран, поваля ги една след друга от разстояние повече от 600 метра.

    „Снайперистът е може би най-високата спетен в армията, той е най-добре подготвеният войник.“, смята ефрейтор Палчев и не крие, че професията му е съдба и винаги иска да е най-добрият. Получава и похвали от командира му полк. Димитър Кацаров. „Изключително подготвен военнослужещ, тук намери призванието си и му предстоят добри дни в армията. Ние ще продължаваме да го развиваме и да инвестираме в него, защото момчетата наистина са отдадени на службата си.“, каза още полк. Кацаров.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини