Студът и снегът "морят" щатските снайперисти, нашите- безпогрешни

  Съвместното обучение на американски и български снайперисти се провежда от 10 до 15 февруари на територията на 101 алпийски полк в Смолян. Курсът се води от двама български и двама американски офицери, като общо 20 души, по 10 от двете държави, участват в обучението.

  То продължава до 15 февруари, а за журналистите-два дни по-рано беше направена открита демонстрация на съвместната работа на нашите и щатски стрелци с най-прецизен мерник.

  Българските снайперисти не пропуснаха мишена, докато колегите им от САЩ имаха няколко неточности. Вероятно това се дължи на климатичните условия и високопланински терен на Родопите. Кап. Коби от 1-ви батальон на 5-ти кавалерийски полк каза, че България е страхотна страна, но му идва в повечко студа и снега.

  „Нашите и българските снайперисти са заедно през цялото време, работим заедно, обучаваме се. Българите научават нещо от нас, ние също се учим от българските колеги. България е фантастична страна, а тук е много добро място за тренировки. Снегът може би ми дойде в малко в повече, защото в Тексас е много горещо, но съм доволен да бъда тук.“, каза с усмивка кап. Коби.

  Шефът на 101 аплийски полк в Смолян полк. Кацаров смята, че Родопите са отлично място за подготовка на снайперист. „Той трябва да бъде маскиран и незабележим, а планината предоставя чудесни възможности за изпълнение на тези тактически задачи- скрито да се придвижва по местността, да изпълнява задачи, да се оттегля незабелязано след това. Подръчните средства, които използваме и от местността, и наши, които влагаме за изработване на гилитата-така наречените маскировъчни костюми, се съобразяват с местността, в която се изпълняват тактическите задачи.

  Българският снайперист ефрейтор Светозар Палчев единият от 10-та избрани да участват в обучението, той цели в мишената безпогрешно, добре маскирани и концентриран, поваля ги една след друга от разстояние повече от 600 метра.

  „Снайперистът е може би най-високата спетен в армията, той е най-добре подготвеният войник.“, смята ефрейтор Палчев и не крие, че професията му е съдба и винаги иска да е най-добрият. Получава и похвали от командира му полк. Димитър Кацаров. „Изключително подготвен военнослужещ, тук намери призванието си и му предстоят добри дни в армията. Ние ще продължаваме да го развиваме и да инвестираме в него, защото момчетата наистина са отдадени на службата си.“, каза още полк. Кацаров.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 12.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  12 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  12 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини