Първокласници от смолянско училище изнесоха открит урок за вярата в прошката

Изображение 1 от 4

    В Смолян се проведе областен кръг от Националната конференция на тема: „Хуманизъм и вяра“, организиран от Регионално управление на образованието в Смолян. На него бяха представени добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците в групите по православно християнство в областта.
    Домакин на събитието беше ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян, а гости бяха експерти от РУО Смолян, директори на образователни институции в Смолян, преподаватели по религия и родители.
    В областния кръг бяха представени 4 презентации с добри практики в 4-те възрастови групи-детска градина, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап.
    Събитието започна с открит урок в първи клас на тема „Прошка“, изнесен от преподавателките по религия в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Емилия Керемедчиева, Николина Попсавова-Жекина и Любка Мандова.

    Под формата на приказки, беседи и игри, децата споделиха наученото за добродетелите и положителните качествата на човека, за „вълшебните думи“-„извинявай“, „прости ми“ и „благодаря“. Откритият урок представи знанията за поста, пречистването чрез храната, както и по-висшата степен – чрез прошката. Идеята е в ранната училищна възраст да се изгради осъзнаване на грешката и последвалата прошка в ежедневието, което да положи основата за изграждане на морални добродетели в следващите етапи на възпитание и обучение на децата.
    Включиха се и деца от 5-клас, които вече са учили религия и представиха кратка драматизация, пресъздаваща празника Сирни Заговезни и ролята му в народната традиция и вяра. След открития урок всички деца получиха специални грамоти, рисувателни блокчета и моливи, подготвени от РУО в Смолян.
    „В другите големи градове има изключителна конкуренция, но ние не отстъпваме по качество, защото сме били на национално обучение за трите нови учебни програми на МОН. Нашата добра практика е съвместната ни работа с Църквата-в училище работим с официалните програми на МОН, а в основата на презентацията ни е темата „Как въздейства обучението по религия върху децата. “, обобщи преподавателката по религия Николина Попсавова-Жекина.

    В ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ има обучение по религия от 21 години, което се осъществява под формата на избираем предмет в допълнителната подготовка, осъществено по желание на родителите. Училището е единственото в града, което предлага обучение по религия в такава форма. През учебната 2019/2020 в са обособени две сборни групи от 1 и 2-ри клас, със съответно 26 деца и 14 деца.


    „Приятно изненадана съм как се преподава религия в училището, както и от духа и използваните методи – чрез игра. Това е вашата важна мисия и задача, да вдъхновявате и възпитавате добри хора. “, каза ст. експерт Мая Стоилкова в приветствието си към училището – домакин и представения открит урок. Тя допълни, че конференцията цели да бъдат представени цялостни педагогически практики, които показват полза и добри резултати, както и съвместната работа на училището с църквата и институциите.

    Конференцията продължи с презентации на добрите практики в четирите възрастови групи.
    Жури в състав Валя Василева-директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян, Мая Стоилкова-ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление по образованието и отец Иван Марински към храм „Свети Висарион Смоленски“ в Смолян, имаха задачата да определят практиките, които ще продължат участието си на Регионалното ниво на конференцията в Пловдив.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини