1 °C

Първокласници от смолянско училище изнесоха открит урок за вярата в прошката

Изображение 1 от 4

  В Смолян се проведе областен кръг от Националната конференция на тема: „Хуманизъм и вяра“, организиран от Регионално управление на образованието в Смолян. На него бяха представени добри педагогически практики в областта на духовността и нравственото възпитание на децата и учениците в групите по православно християнство в областта.
  Домакин на събитието беше ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян, а гости бяха експерти от РУО Смолян, директори на образователни институции в Смолян, преподаватели по религия и родители.
  В областния кръг бяха представени 4 презентации с добри практики в 4-те възрастови групи-детска градина, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап.
  Събитието започна с открит урок в първи клас на тема „Прошка“, изнесен от преподавателките по религия в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Емилия Керемедчиева, Николина Попсавова-Жекина и Любка Мандова.

  Под формата на приказки, беседи и игри, децата споделиха наученото за добродетелите и положителните качествата на човека, за „вълшебните думи“-„извинявай“, „прости ми“ и „благодаря“. Откритият урок представи знанията за поста, пречистването чрез храната, както и по-висшата степен – чрез прошката. Идеята е в ранната училищна възраст да се изгради осъзнаване на грешката и последвалата прошка в ежедневието, което да положи основата за изграждане на морални добродетели в следващите етапи на възпитание и обучение на децата.
  Включиха се и деца от 5-клас, които вече са учили религия и представиха кратка драматизация, пресъздаваща празника Сирни Заговезни и ролята му в народната традиция и вяра. След открития урок всички деца получиха специални грамоти, рисувателни блокчета и моливи, подготвени от РУО в Смолян.
  „В другите големи градове има изключителна конкуренция, но ние не отстъпваме по качество, защото сме били на национално обучение за трите нови учебни програми на МОН. Нашата добра практика е съвместната ни работа с Църквата-в училище работим с официалните програми на МОН, а в основата на презентацията ни е темата „Как въздейства обучението по религия върху децата. “, обобщи преподавателката по религия Николина Попсавова-Жекина.

  В ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ има обучение по религия от 21 години, което се осъществява под формата на избираем предмет в допълнителната подготовка, осъществено по желание на родителите. Училището е единственото в града, което предлага обучение по религия в такава форма. През учебната 2019/2020 в са обособени две сборни групи от 1 и 2-ри клас, със съответно 26 деца и 14 деца.


  „Приятно изненадана съм как се преподава религия в училището, както и от духа и използваните методи – чрез игра. Това е вашата важна мисия и задача, да вдъхновявате и възпитавате добри хора. “, каза ст. експерт Мая Стоилкова в приветствието си към училището – домакин и представения открит урок. Тя допълни, че конференцията цели да бъдат представени цялостни педагогически практики, които показват полза и добри резултати, както и съвместната работа на училището с църквата и институциите.

  Конференцията продължи с презентации на добрите практики в четирите възрастови групи.
  Жури в състав Валя Василева-директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“-Смолян, Мая Стоилкова-ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление по образованието и отец Иван Марински към храм „Свети Висарион Смоленски“ в Смолян, имаха задачата да определят практиките, които ще продължат участието си на Регионалното ниво на конференцията в Пловдив.

  СмолянБГвести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  23 фев 2020
  Последни новини