32 °C

Общините проучват готовността на гражданите да теглят кредити за саниране на еднофамилни къщи

Мерките ипрограмите за енергийна ефективност бяха обсъдени днес на заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие (ОСУЕР) към Областна управа Смолян. В рамките на днешното заседание, членовете на ОСУЕР на област Смолян гласуваха и приеха Областната програма за енергийна ефективност и възобновяеми източници за периода 2015-2025 година, като през 2020 година се извърши актуализацията й, съобразно нормативните документи в областта на енергийната ефективност и програмите на общините.

Според зам.-областния управител Андреан Петров програми за теенергийна ефективност имат реален ефект. „Хората се убедиха, че от дейностите за повишаване на енергийната ефективност има реален ефект. Санирането, смяната на отоплителната система, всички енергийно-ефективни мерки, които се въвеждат в обществените и жилищни сгради, улично и парково осветление, спомагат значително както за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда, така и за намаляване разходите за енергия.“

Представители на общини от област Смолян докладваха за реализираните проекти, участие, етапи и напредък в настоящи проекти в областта на енергийната ефективност.

Трябва да се проучи интересът на жителите от отделните общини към евентуална програма за ползване на нисколихвени банкови кредити с цел саниране на еднофамилни къщи, подчерта Петров.

„Важно е ние да подадем обратна връзка към Министерства и към Агенцията за устойчиво енергийно развитие, за да се има предвид нагласата на хората, когато се вземат решения. Не би било ефективно да се изготви програма, която в последствие да не се реализира, поради липса на обществен интерес.“

Петров призова общините, попълвайки годишните си отчети и в писмата до Областна управа във връзка с енергийната ефективност, да отразяват интересът и нагласите на гражданите към програмите в тази сфера, за да се търсят оптималните решения. Той обърна внимание и върху въпроса, свързан с изграждане в региона на станции за зареждане на електрически автомобили, които все повече навлизат на българския пазар.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини