Неизвестно царство разгромило цар Мидас, открито в Анадола

    Всичко, до което се докоснел, се превръщала в злато. Легендарният крал Мидас си пожелал това и така си осигурил ужасна съдба, защото и  храната му се превръщала в злато, след като я докоснел. Но сега отдавна изгубена хроника на неговия разгром буквално изплува в Турция.

    Миналата година археолози изследват древна могила в централна Турция, наречено Тюркмен-Карахюк. Регионът - равнината Коня, изобилства от изгубени метрополиси, но дори и така, изследователите не били подготвени за това, което щели да открият.

    Местен фермер разказал на групата, че в наскоро изкопан канал е излязъл голям странен камък с надпис на непознат език

    "Можехме да видим, че все още стърчи от водата, така че скочихме право в канала - до кръста", казва археологът Джеймс Осбърн от Чикагския университет.

    "Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който беше написан: Лувиан, езикът, използван през бронзовата и желязната епоха в района."

    С помощта на преводачи изследователите откриват, че текстът на този древен каменен блок, наречен стела, са в чест на военна победа. И не просто някаква военна победа, а разгрома на Фригия, царство, съществувало преди около 3000 години.

    Фригия е била управлявана от няколко различни мъже на име Мидас, но запознанството на стелата, основано на лингвистичен анализ, предполага, че надписите на блока могат да се отнасят за цар Мидас с магарешките уши, който превръщал в злато всичко, до което се докосне..

    Специален символ на камъка показва, че съобщението за победата идва от друг цар на име Хартапу. Това предполага, че Мидас е заловен от силите на Хартапу.

    "Боговете на бурите предадоха [противостоящите] царе на негово величество", гласи камъкът.

    Важното при това е, че почти нищо не се знае за крал Хартапу, нито за царството, което той управлявал. Независимо от това, стелата предполага, че гигантската могила на Тюркмен-Карахюк може да е била столица на Хартапу, обхващаща около 300 декара в разцвета си.

    "Нямахме представа за това кралство", казва Осборн. "В един миг получихме дълбока нова информация за желязната епоха в Близкия изток."

    В този продължаващ археологически проект предстоят мно още разкопки и засега откритията трябва да се считат за предварителни. Международният екип няма търпение да продължи разкопките през тази година, за да разбере повече за това кралство, което изглежда е липсва в историята.

    "Вътре в тази могила има дворци, паметници, къщи“, казва Осбърн. "Откриването на тази стела беше чудесен, невероятен късмет, но това е само началото."

    Можете да научите повече за изследванията тук и тук.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини