14 °C

Смолянчани в плен на "дълговото робство", фирма подправяла подписи на служители, че уж им плащала заплати

Сред драстичните казуси от Смолян е този на майка с 4 деца, на която като омбудсман Манолова помогнала да се разсрочи дълга, а днес е изнудвана от колекторска фирма

Днес Мая Манолова и екипът й от гражданска платформа „Изправи се БГ“ бяха в Смолян за среща с хората от града, за да поставят проблемите си, а платформата да ги запознае какви са целите и задачите за работа. През откритата приемната са преминали 25 души, на която смолянчани са имали възможност да получат и безплатна юридическа консултация. Мая Манолова обяви, че очаква и други граждани да я потърсят до края на престоя на екипа й от платформата в Смолян, за да представят конкретни казуси.

„Успяхме на някои да помогнем оперативно, с казусите на други съм запозната още като омбудсман и тогава съм полагала усилия да им помогна. За някои ситуацията е безнадеждна, тези случаи няма какво да се направи и те са свързани с дълговото робство, в което изпадат-робство финансово-към банки, институции, бързи кредити и колекторски фирми. Трябва да бъдат направени промени, защото другото е убийствено за българските граждани. Темите, с които смолянчани ангажираха вниманието ни, не се разграничават особено от темите на българските граждани днес.

Аз съм истински възмутена от случая с една куриерска компания, която продължава да рекетира и мами гражданите, които работят за нея. Тя сключва, освен трудови договори и граждански договори, но не си плаща сметките. В случая в Смолян са си позволили служители на тази компания да фалшифицират подписи, за да докажат, че дължимите суми за трудови възнаграждения са платени. Това не е така и е доказано през съответните експертизи. Скандалното в този случай е че, тази фирма определено има чадър от институциите, защото някак си успява да печели и обществени поръчки. Тя извършва куриерските услуги на Министерство на земеделието, МВР, редици агенции, а е неизправна по отношение на гражданите. Сега, както се оказа, от разследването което направих, е некоректна и към бюджета, тъй като има неплатени публични задължения. Фирмата е „Стар пост“ и ужилените от нея са стотици български граждани, които са били служители.

Използвам случая да се обърна към Инспекцията по труда да не си затваря очите, а да защити поне гражданите, които са били на трудови договори към тази фирма. Неплащането на заплати с години наистина трябва да бъде санкционирано с цялата строгост на закона.

Обръщам се и към българските институции, към днешна дата тази фирма е спечелила и изпълнява обществени поръчки-ВиК-та, Агенция „Митници“, МВР, НЗОК, Министерство на финансите. Тази фирма има сключени договори с тези държавни структури за извършване на куриерски услуги, при положение, че тя се занимава с измама на хората, които работят при нея. Допускам, че офертите й са наистина най-изгодни, защото там перо „плащане на заплати“ - липсва.“, коментира Мая Манолова пред журналисти. Бившият омбудсман на републиката посети Смолян и за да представи пред смолянчани новото гражданско движение „Изправи се БГ“, което създаде в края на миналата година.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини