Саудитска Арабия забрани чужди поклонници да влизат заради коронавируса, Япония затваря училищата

Поклонници мюсюлмани няма да могат да влизат в Саудитска Арабия, за да посетят свещените градове Мека и Медина, за неопределено време.

Става въпрос за поклонението умра - пътуването, което може да се прави по всяко време на годината. Все още не е известно дали ограничението ще продължи и по време на поклонението хадж, което всеки мюсюлманин трябва да осъществи през живота си и което тази година е между 28 юли и 2 август (ръководи се от ислямския календар).

И фактическата забрана чужди поклонници да извършват умра обаче ще засегне мнозина. Годишно това правят около 8 млн. души (една четвърт от тях - пакистанци), а саудитските власти се надяват в следващото десетилетие броят да се увеличи до 30 млн., за да насърчат туризма. Голяма част посещават Мека и Медина през свещения месец, известен на български с турското си име рамазан, който тази година започва през април.

При предишни епидемии - като например ебола през 2014 г. - са въвеждани ограничения за пътуване от някои държави или региони, но световната забрана е безпрецедентно решение и разделя учените, пише "Файненшъл таймс". Миналата година главният мюфтия на Саудитска Арабия нарече идеята за отмяна на хаджа заради свинския грип "абсолютно неоправдана". Според в. "Сауди газет" властите ще се събират периодично, за да решат дали да преразгледат мярката. Междувременно на гражданите се препоръчва да не пътуват до страните, където има заразени.

В самата Саудитска Арабия още няма потвърдени случаи на заболели. Има обаче в съседните Оман, Кувейт и Бахрейн, а в Иран - страната с най-много случаи в Близкия изток - регистрираните заразени са над 200 души, като първият е бил в свещения за шиитите град Ком. Уахабитското кралство сега взима мерки, за да не се превърне в "още един Иран", отбелязва BBC.

Япония затваря училищата

Японският премиер Шиндзо Абе междувременно поиска всички училища в страната да бъдат затворени още в понеделник заради коронавируса, след като случаите на заразени в страната надхвърлиха 200 души.

принудителна ваканция за учениците, която ще се слее с пролетната - обичайно започваща в средата на март и продължаваща до първите дни на април, пише "Джапан таймс".

"Направени бяха усилия да се предотврати разпространението на заразата сред децата във всеки регион, а тези една или две седмици ще са изключително критичен период," каза Абе пред министрите си.

По-рано почти всички училища в префектура Хокайдо затвориха едновременно в опит да се ограничи заразата след над 50 потвърдени случая, включително сред ученици.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини