Майсторът на пици Пламен предпочете Смолян пред Италия

Изображение 1 от 3

    38-годишен майстор-готвач се отказа от високоплатена работа в Италия, за да живее със семейството си в Смолян. Пламен Янчев се е научил да върти пици при европейския шампион в тази област Франко Моламе в Калабрия. След 12 години работа в Италия Пламен се връща със семейството си в България и отваря малка пицария не някъде другаде, а в Смолян.
    Сега всеки може да го види как работи, а за да е пълно шоуто Пламен разтяга тестото за пица така както сме го гледали по филмите. Майсторът е завършил техникум по машиностроене, после работил във Военна полиция във Велико Търново. През 2006-та година заминава за Италия. Там 12 години се учи на занаят от най-добрите, като европейския шампион по разтягане на тесто Франко Моламе. Казва, че му дошло отвътре да се занимава точно с тази работа. А разтягането на тестото не е никак лесно, често му се искало да се откаже, но продължил и станал наистина много добър.
    Тестото е основната съставка на добрата пица. Пламен го замесва още предния ден от три вида брашно. Майсторлъкът е в разтягането, защото пицата трябва да има тънка коричка и да е хрупкава. Пламен добавя само качествени продукти, сам си прави доматения сок, подправя с италиански подправки и вместо кашкавал използва моцарела.
    Преди да замине за Италия, Пламен дори не си представял, че ще се занимава с пици. Сега влага сърцето си в работата. Добавя, че в България го върнало семейството му - малката дъщеричка и съпругата, която е от Смолян. "Градът е много спокоен, без престъпност, град където могат да се отглеждат деца, без да ги следиш постоянно", казва Пламен. И въпреки доста по-ниския стандарт, особено в сравнение с Италия, Пламен смята, че родината е едно добро място за живеене. И иска да отгледа дъщеря си тук.

    Величка Петкова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини