250 кукери огласяха с чанове и хлопки Широка лъка

Изображение 1 от 2

    250 кукери огласяха с чанове и хлопки Широка лъка по време на традиционния Песпонеделник днес на Сирни Заговезни. Над 3 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото.
    Кметът Николай Мелемов откри кукерския празник. В словото си той посочи, че Широка лъка е най-българското и най-патриотичното място в нашата община. Затова кукерския празник е много важен, защото утвърждава българщината. Той пожела на присъстващите на маскарадните игри много емоции, настроение и добри спомени.
    Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет кукерски състави от различни краища на страната.
    Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби. Всички песяци сами изработват маските за около половин ден и ги съхраняват грижливо до следващия маскарад. Кукерите представяше Мария Бабаджанкова, която е дъщеря на примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова.
    На зрелищния маскарад присъстваха още представители от Министерството на културата, зам.-областния управител Владимир Гърбелов, председателя на Общинския съвет Венера Аръчкова, общински съветници, кмета на Широка лъка Васил Седянков, който е домакин и др.
    Виевската фолклорна група свиреше за гостите, които се хванаха на дълго родопско хоро.
    Организатори на Песпонеделник са община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини