Бум на заболели от варицела, ръст на заболелите от грип в Смолянско

Данните на РЗИ Смолян сочат, че има завишение на заболелите от грип и остри вирусни и респираторни инфекции. „Има завишаване на заболелите, но сме далеч от епидемия от остри вирусни инфекции и грип.“, коментира д-р Мими Кубатева, шеф на РЗИ в Смолян и допълни, че за сезона ситуацията е нормална.

Справката от амбулаториите за първична медицинска помощ в Смолян, които провеждат надзор на грип и ОРЗ, сочи за нови 37 случая на остри респираторни заболявания за периода от 24 февруари до 1 март 2020 г. в Смолянска област.  Предходната седмица случаите са били 26 на регистрирани остри респираторни заболявания.

Втората вълна на грипни инфекции за сега показва, че най-много -21 случая са заболелите в детска и ученическа възраст от 5 до 14 години.  Шест са случаите във възрастовата група от 0 до 4 години и осем са новите болни от 30 до 64-годишна възраст.

Заболеваемостта  е  133,24  на 10 000  и е средно ниво, в обичайните за сезона граници. През отчетния период  от края на февруари до 1 март обаче е регистриран ръст на заразните заболявания, предавани по въздушно-капков път-16 случая на варицела-предходната седмица са били само два, както и 2 нови случая на туберкулоза.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини