Разясняват на стопаните в Смолянско как да регистрират животновъдни обекти от тип "лично стопанство" според новия закон

С разяснителна кампания ще се информира населението по отношение на режима за регистрация на животновъдни обекти от типа „лично стопанство“

Епизоотичната обстановка в област Смолян е без промяна и остава спокойна, констатираха експерти на проведеното днес редовно заседание на Постоянната областна епизоотична комисия за болестта Африканска чума по свинете.

Д-р Сава Бозуков - директор на ОДБХ – Смолян, каза, че в региона няма домашни прасета, няма регистрирани положителни проби и при диви свине. Заразата в страната обаче продължава към 02 март 2020 г. са най-много констатирани положителни резултати на болестта при диви свине има в област Сливен.

На заседанието се обърна внимание, че във връзка с измененията и допълненията в Закона за ветеринарномедицинската дейност (обн. ДВ, бр. 13 от 14 февруари 2020 г.), следва кметовете на общини в област Смолян да организират и проведат разяснителна кампания сред населението по отношение на режима за регистрация на животновъдни обекти от типа „лично стопанство“. По време на срещите от разяснителната кампания трябва да присъстват представители на Областната дирекция по безопасност на храните, Българския ветеринарен съюз и кмет/кметски наместник на населеното място или определено от него лице.

Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще бъдат запознати с новите си права и задължения, а кметовете по места за правилното и навременното прилагане на новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини