Windows 10 не желае да се инсталира на PC с BIOS от 31-ви век

Оказа се, че Windows 10 версия 1909 не може да се инсталира на компютри със системна дата в BIOS-а над 19 януари 3001 година.

Някои потребители на Windows 10 се сблъскаха с неочаквани проблеми при опит да инсталират най-новата версия на Windows върху компютри с независимо какви процесори, ако системната дата е 19 януари 3001 година или по-късна.

„Ако BIOS-ът на вашето дъно, независимо дали за процесорите на AMD или Intel, дава възможност да настроите датата 19.01.3001 или по-късна, Windows 10 1909 не завършва инсталацията и забива след втория рестарт по време на инсталирането“ – казва IT експертът Кари Холцман (Carey Holzman).

Ако се върне нормалната дата на BIOS и компютърът се рестартира за приключване инсталирането на Windows, системата отново се срива, а Windows автоматично връща неправилната дата. Дори и да се подмени дънната платка, компютърът забива, а датата отново се променя на неправилната. Тоест, хардуерните промени не могат да решат проблема, докато потребителят продължава да се опитва да стартира системата от диска, където е започнала инсталацията с неправилната дата.

За решаването на проблема е необходимо да се направят следните стъпки:

  • Първо, да се настрои правилната дата в BIOS-а
  • Компютърът да се стартира от инсталационния DVD или флаш стик
  • Да се премахнат всички предишни SSD/HDD дялове от предишната инсталация и отново да се стартира инсталационния процес

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини