Д-р Ферейра към девинчани: Коронавирусът не е толкова страшен и смъртоносен

Изображение 1 от 2

  Лекарката с практика във Великобритания разясни как да различаваме  COVIP- 19 от сезонния грип

  Доктор Пепа Ферейра е специалист по обща медицина, практикувала във Великобритания, с допълнителна квалификация Гериатрична и палиативна медицина. Тя пристигна в Девин по покана на общината във връзка с новопоявилия се Коронавирус, който вся паника и ужас сред населението.
  Според нея вирусът е опасен дотолкова, че се разпространява светкачино бързо, но не е смъртоносен. "Дори и да се среща смъртност в Близкия Изток и някои страни в Европа, не е опасен. Смъртността е ниска - едва 2%- 3%. Важно е да знаем, че заболяванията са в лека форма, като най-застрашени са деца над 2 години и възрастни над 61-годишна възраст - най-често мъже с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет“- поясни д-р Ферейра.
  Един човек може да зарази други двама в рамките на 24 часа, а инкубационният период продължава от 2 до 14 дни. Симптомите са като при грип: кихане, температура, болки в ставите, отпадналост, диария и гадене, като децата до 2 години не могат да се разболеят.
  В сградата на общината девинчани засипаха с въпроси лекарката като хората основно се интересуваха как да различат Коронавируса от сезонния грип.
  „Не можем да ги разграничим по клинична картина, ако човек не е бил в пряк контакт с друг такъв. Важно е да знаем, че ако той вече е болен, се влошава бързо, до 4 часа дишането му се затруднява значително. Трябва да обърнем внимание на честотата при дишане. Най-достоверен критерий е дихателната честотта - тогава говорим за тежка дихателна инфекция, която е много опасна. Ако дишането е под 20 пъти в минута е нормално, но ако е над 30 пъти в минута е сериозна респираторна грипна инфекция. Най-рисков район е Италия. По мои очаквания, ще бъдат обхванати Испания и Франция, но за сега няма такива сведения. В България няма данни за Коронавирус. Така че можем да сме спокойни, освен ако сме имали контакт с носител, или при пътуване до страни, в които са констатирали наличие на такъв. Единственото изследване, което може да установи Коронавируса в България се нарича RT-PCR - изследва се кръвта. То може да се направи само в София със специално обучени медицински лица. Но така или иначе, моят съвет е да си миете ръцете редовно, да не докосвате лицето си, редовно почиствне на повърхностите в обитаеми помещения, когато боледувате е важно да си стоите вкъщи, да не пътувате и да избягвате гъстонаселени места, защото вирусът се предава по въздушен път, при контакт, слюнка, т.е всеки генетичен материал е носител.“- съветва още д-р Ферейра.

  СмолянБгвести

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
  15 юли 2020
  Последни новини