Д-р Ферейра към девинчани: Коронавирусът не е толкова страшен и смъртоносен

Изображение 1 от 2

    Лекарката с практика във Великобритания разясни как да различаваме  COVIP- 19 от сезонния грип

    Доктор Пепа Ферейра е специалист по обща медицина, практикувала във Великобритания, с допълнителна квалификация Гериатрична и палиативна медицина. Тя пристигна в Девин по покана на общината във връзка с новопоявилия се Коронавирус, който вся паника и ужас сред населението.
    Според нея вирусът е опасен дотолкова, че се разпространява светкачино бързо, но не е смъртоносен. "Дори и да се среща смъртност в Близкия Изток и някои страни в Европа, не е опасен. Смъртността е ниска - едва 2%- 3%. Важно е да знаем, че заболяванията са в лека форма, като най-застрашени са деца над 2 години и възрастни над 61-годишна възраст - най-често мъже с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, диабет“- поясни д-р Ферейра.
    Един човек може да зарази други двама в рамките на 24 часа, а инкубационният период продължава от 2 до 14 дни. Симптомите са като при грип: кихане, температура, болки в ставите, отпадналост, диария и гадене, като децата до 2 години не могат да се разболеят.
    В сградата на общината девинчани засипаха с въпроси лекарката като хората основно се интересуваха как да различат Коронавируса от сезонния грип.
    „Не можем да ги разграничим по клинична картина, ако човек не е бил в пряк контакт с друг такъв. Важно е да знаем, че ако той вече е болен, се влошава бързо, до 4 часа дишането му се затруднява значително. Трябва да обърнем внимание на честотата при дишане. Най-достоверен критерий е дихателната честотта - тогава говорим за тежка дихателна инфекция, която е много опасна. Ако дишането е под 20 пъти в минута е нормално, но ако е над 30 пъти в минута е сериозна респираторна грипна инфекция. Най-рисков район е Италия. По мои очаквания, ще бъдат обхванати Испания и Франция, но за сега няма такива сведения. В България няма данни за Коронавирус. Така че можем да сме спокойни, освен ако сме имали контакт с носител, или при пътуване до страни, в които са констатирали наличие на такъв. Единственото изследване, което може да установи Коронавируса в България се нарича RT-PCR - изследва се кръвта. То може да се направи само в София със специално обучени медицински лица. Но така или иначе, моят съвет е да си миете ръцете редовно, да не докосвате лицето си, редовно почиствне на повърхностите в обитаеми помещения, когато боледувате е важно да си стоите вкъщи, да не пътувате и да избягвате гъстонаселени места, защото вирусът се предава по въздушен път, при контакт, слюнка, т.е всеки генетичен материал е носител.“- съветва още д-р Ферейра.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини