Недялко Славов: При отказ от задължителна карантина да се уведоми полиция и здравна инспекция

Областният управител на Смолян Недялко Славов призова кметовете на общини и населени места да се организират и да не допускат завърнали се от чужбина рискови лица да избягват задължителната карантина срещу заразата от КОВИД-19.

Съгласно разпореждане на Министъра на здравеопазването абсолютно всеки, който влиза в България от четирите най-засегнати държави от коронавирус- Китай, Италия, Иран и Южна Корея, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО остават под домашна карантина за 14 дни под наблюдението на личния си лекар. Същевременно се уведомява и Регионалната здравна инспекция, особено ако на влизане в страната лицето не е попълнило анкетна карта.

В Смолян и областта има вече случаи, при които пътуващи от Италия са попълнили анкетна карта, прибрали са се при близките си без да спазват карантината, а някои от тях отново са напуснали страната.

При подобни случаи в следващите дни, нека кметовете на общини и населени места да информират незабавно органите на МВР и РЗИ, ако се установявят лица, които не се подлагат на доброволна карантина и така нарушават разпорежданията на националния кризисен щаб, допълва Славов.

Към 12 март в РЗИ Смолян са постъпили 11 анкетни карти на завърнали се от Италия, един от тях е заминал още на следващия ден отново извън страната-професионален международен шофьор. Неофициални данни сочат, че това не е единствен случай на неспазване на задължителната карантина срещу разпространението на заразата от КОВИД-19.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини