Властите към гражданите: Сигнализирайте в МВР за отказващи да спазват задължителната карантина!

Във връзка с взетото решение от Народното събрание за извънредно положение, такова е въведено на територията на цялата страна за период от един месец и то създава особен статут на обществени взаимоотношения и е свързано с ограничаването на определени свободи и права на гражданите, които се налагат, за да се преодолее ситуацията довела до въвеждането му. Това заяви пред журналисти след първото заседание на Областния съвет по сигурност в Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов.

В тази връзка и Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за защита при бедствия, регламентират ролята на областният управители и Областния съвет по сигурност, които имат право да въвеждат и допълнителни мерки на територията на областта, които счетат за целесъобразни, поясни той.
„На първото заседание на Съвета в Смолян, в който членовете са освен представители на РЗИ и Спешна помощ и ведомствата от МВР и Министерството на отбраната. Заседанието имаше по-скоро организационен характер, но и взе някои решения. Огромният пакет от мерки се очакват от Националния щаб, но ние взехме решения, които са свързани с ограничаване социалните контакти на хората, с цел те да останат по-дълго време изолирани един от други, за да може така да се противопоставят на вирусите.

През последните няколко дни основния ни проблем бе свързан с това, че лица, прибиращи се от Италия не остават под домашна карантина, а съгласно разпорежданията към момента всички лица, които пристигат от Китай, Италия, Южна Корея и Иран трябва да останат задължително 14 дни под домашна карантина“, поясни Славов.

Той отбеляза, че неколкократно през вчерашния ден са установени такива случаи на лица прибрали се от Италия, които не са попълнили анкетна карта на границата, не са уведомили личния лекар и не са ограничили социалните си контакти, нещо повече – дори демонстрират присъствие сред колкото се може повече хора, посочи областният управител. Става въпрос за 5-6 лица от общините Девин, Златоград, Смолян и Борино.

„В тази връзка е взето решение на Съвета задължително кметовете на общини и населени места и гражданите да сигнализират МВР, а те РЗИ и да се налагат дори и административно-наказателни мерки при отказ от карантина“, допълни Славов.
Той уточни, че е взето решение 100-процентов контрол на граничния пункт Златоград, като за момента той остава отворен. Взето е решение за пълно съдействие на всички институции към екипите на спешна помощ щом се получи сигнал за пациент заразен с коронивирус. Възникват ситуации, които налагат намесата на МВР.

„В момента се наблюдават 10 човека, които са поставени под карантина, общо са били 12 след попълнени анкетни карти, но за два от случаите е приключила карантината.“, обобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ.

Славов подчерта, че към момента има проблем с доставката на лични предпазни средства. „Обобщили сме постъпилите при нас заявки от общини, държавни институции и фирми, които желаят да се снабдят с лични предпазни средства. Очакваме това да става през Националния кризисен щаб централизирано, но сме в контакти и с доставчици в стремежа си да осигурим колкото се може по-бързо. Приоритетно те ще бъдат насочени към лечебните заведения там, където е констатиран недостиг и към пациенти в тези лечебни заведения“, поясни Славов.
Административното обслужване не следва да се прекъсва, следва да бъде оптимизирано и не следва наличието на извънредно положение да ограничава предоставянето на административни услуги. Трябва да се ограничи достъпа на лица до съответните държавни институции, но деловодствата следва да работят.

„Призоваваме гражданите повече да използват електронните услуги и кореспонденцията по електронен път.“, апелира областният управител на Смолян. Той допълни, че ще поискат и разрешение от командването на Сухопътните войски при необходимост да се използват ресурсите на 101-ви Алпийски полк, като уточни, че към момента това не се налага.
 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини