Властите към гражданите: Сигнализирайте в МВР за отказващи да спазват задължителната карантина!

Във връзка с взетото решение от Народното събрание за извънредно положение, такова е въведено на територията на цялата страна за период от един месец и то създава особен статут на обществени взаимоотношения и е свързано с ограничаването на определени свободи и права на гражданите, които се налагат, за да се преодолее ситуацията довела до въвеждането му. Това заяви пред журналисти след първото заседание на Областния съвет по сигурност в Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов.

В тази връзка и Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за защита при бедствия, регламентират ролята на областният управители и Областния съвет по сигурност, които имат право да въвеждат и допълнителни мерки на територията на областта, които счетат за целесъобразни, поясни той.
„На първото заседание на Съвета в Смолян, в който членовете са освен представители на РЗИ и Спешна помощ и ведомствата от МВР и Министерството на отбраната. Заседанието имаше по-скоро организационен характер, но и взе някои решения. Огромният пакет от мерки се очакват от Националния щаб, но ние взехме решения, които са свързани с ограничаване социалните контакти на хората, с цел те да останат по-дълго време изолирани един от други, за да може така да се противопоставят на вирусите.

През последните няколко дни основния ни проблем бе свързан с това, че лица, прибиращи се от Италия не остават под домашна карантина, а съгласно разпорежданията към момента всички лица, които пристигат от Китай, Италия, Южна Корея и Иран трябва да останат задължително 14 дни под домашна карантина“, поясни Славов.

Той отбеляза, че неколкократно през вчерашния ден са установени такива случаи на лица прибрали се от Италия, които не са попълнили анкетна карта на границата, не са уведомили личния лекар и не са ограничили социалните си контакти, нещо повече – дори демонстрират присъствие сред колкото се може повече хора, посочи областният управител. Става въпрос за 5-6 лица от общините Девин, Златоград, Смолян и Борино.

„В тази връзка е взето решение на Съвета задължително кметовете на общини и населени места и гражданите да сигнализират МВР, а те РЗИ и да се налагат дори и административно-наказателни мерки при отказ от карантина“, допълни Славов.
Той уточни, че е взето решение 100-процентов контрол на граничния пункт Златоград, като за момента той остава отворен. Взето е решение за пълно съдействие на всички институции към екипите на спешна помощ щом се получи сигнал за пациент заразен с коронивирус. Възникват ситуации, които налагат намесата на МВР.

„В момента се наблюдават 10 човека, които са поставени под карантина, общо са били 12 след попълнени анкетни карти, но за два от случаите е приключила карантината.“, обобщи д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ.

Славов подчерта, че към момента има проблем с доставката на лични предпазни средства. „Обобщили сме постъпилите при нас заявки от общини, държавни институции и фирми, които желаят да се снабдят с лични предпазни средства. Очакваме това да става през Националния кризисен щаб централизирано, но сме в контакти и с доставчици в стремежа си да осигурим колкото се може по-бързо. Приоритетно те ще бъдат насочени към лечебните заведения там, където е констатиран недостиг и към пациенти в тези лечебни заведения“, поясни Славов.
Административното обслужване не следва да се прекъсва, следва да бъде оптимизирано и не следва наличието на извънредно положение да ограничава предоставянето на административни услуги. Трябва да се ограничи достъпа на лица до съответните държавни институции, но деловодствата следва да работят.

„Призоваваме гражданите повече да използват електронните услуги и кореспонденцията по електронен път.“, апелира областният управител на Смолян. Той допълни, че ще поискат и разрешение от командването на Сухопътните войски при необходимост да се използват ресурсите на 101-ви Алпийски полк, като уточни, че към момента това не се налага.
 

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини