След двете заповеди на здравния министър: Кои обекти затварят и кои ще работят?

Двете последователни заповеди на здравния министър заради разпространението на коронавируса, доведоха до объркване. Първата беше драстична, втората със смекчени мерки и разширен обхват на обектите. Прилагаме уточнения, за да се избегне объркване.

В петък (13 март) Народното събрание гласува извънредно положение в цялата страна до 13 април. Последваха две заповеди на здравния министър, първата от които „преживя“ едва пет часа.

Със заповед на министъра на здравеопазването до 29 март се затварят големите търговски центрове, заведенията и игралните зали, но не и останалите магазини, които ше работят при строги санитарни изисквания. Учебният процес ще е само дистанционно, тъй като училищата и университетите също са затворени. Целта е да се избегнат струпвания на много хора, а мерките ще са гъвкави и ще се променят според ситуацията по препоръка на кризисния щаб.

Първата заповед на здравния министър Кирил Ананиев забраняваше функционирането на всякакви магазини с изключение на продаващите храни, лекарства и бензиностанциите.

След заседанието на кабинета ограниченията бяха смегчени до заведенията за хранене и развлечения, в т.нар. молове ще работят хранителните магазини, банковите и застрахователни клонове, както и аптеките, а на ресторантите се разрешават доставки до адрес. Бензиностанициите също ще работят. Късно снощи/13 март/ министърът на здравеопазването актуализира заповедта си какво ще работи и какво не.

1. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

 /В предишния вариант се казваше: Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите./


2Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

3Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

4. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

5Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

6Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.


7. Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Контролът ще се осъществява от регионалните здравни инспекции и служителите на Министерството на вътрешните работи. Срокът на действие на заповедта е до 29 март, но може да бъде удължен.

СмолянБГвести
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ic
    Ico
    0 0
    15:30, 14 мар 2020
    " Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ"
    "Преустановяват се посещенията", в никакъв случай на означава "затваряне на заведенията" !!!

Още новини

Последни новини