МВнР: Няма ограничение на границите ни по отношение на българските граждани

Заради големият брой запитвания, от министерсттвото на външните работи пуснаха уточнение за българите зад граница, в което разясняват, че  в България няма въведено ограничения по отношение на българските граждани.

„Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави”, се казва в съобщението.  Тези държави са: Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.

На онлайн страницата си МВнР подава и актуалната обстановка с граничния контрол в отделните  държави. А тя за момента е следната:

• Италианско-словенска граница – преустановен е всякакъв вид транспорт. Осигурена е възможност за завръщане на словенски граждани;

• Хърватия – транзитно преминаване през страната за период не по-дълъг от 24 часа;

• Чехия – преминаване от и към Германия и Австрия единствено през определени ГКПП;

• Република Северна Македония – няма ограничения, но пътниците, пристигащи от рискови зони, се насочват единствено към ГКПП Гюешево;

• Сърбия – функциониращи единствено големите ГКПП. На българо-сръбската граница: „Калотина“ и „Връшка чука“, на преминаващите през граничните пунктове граждани се извършват допълнителни проверки, включително измерване на температурата.

• Гърция – няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа;

• Унгария – граничен контрол се извършва на словенската и хърватската граница, включващ проверка на телесната температура и провеждане на интервю. Превозвачи, пътуващи от Италия, могат да влязат на територията на Унгария от Австрия през пункта Rábafüzes, ако разполагат с медицински документ, издаден в рамките на 4 дни, посочващ, че притежателят му не е заразен с вирус COVID-19. Продължава забраната за влизане в Унгария на физически лица, пътуващи от Италия;

• Германия – има засилен контрол по границите с Австрия и Швейцария. Не се планира границите да бъдат затваряни;

• Швейцария – няма ограничения за пътуване;

• Румъния - към момента не е в сила затварянето на ГКПП с България въпреки изказването на министъра на вътрешните работи на Румъния.

За сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани действат  денонощно  телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, могат да се подават сигнали и на  имейл: crisis@mfa.bg.

От Външно предупреждават да се следи информацията в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини