В Смолян търговци в паника.Затварят обекти, без да попадат в забраната

Изображение 1 от 2

    Магазини за строителни материали, битова и електронна техника техника , салони за красота и др. извън големи обекти тип МОЛ, не е необходимо да затварят врати

    Десетки търговци от Смолян потърсиха помощ от СмолянБГвести, с въпрос дали магазините им попадат в забраната. Сред тях собственици на малки магазини за строителни материали, някои вече затворили обектите си. Не знаели дали няма да бъдат санкционирани ако продължат да работят. Фризьори и маникюристи също не са наясно и предпочели да затворят студиата си за красота. Собственици на малки магазини за дрехи и обувки също тази сутрин не отворили. Търговците са объркани от двете заповеди на министъра на здравеопазването и не знаели как да я тълкуват. В заповедтта, която е в сила ясно е казано, че подобни обекти могат да продължат да работят, защото попадат извън изрично упоменатите. А те са:

    Увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

    В Смолян МОЛ няма. Което на практика означава, че в града спокойно могат да работят всички магазини за дрехи,конфекция,обувки,битова техника, строителни материали, студиа за красота,фризьорски салони,магазини за битова техника и принадлежности, цветарски магазини и др .

    Проверка на СмолянБГвести показа, че няма опашки пред аптеките в Смолян. Илюзията за струпване на много хора на едно място се създава от това, че самите фармацевти въвели филтър на влизане на клиенти. Вътре влизат само по двама души, а другите изчакват отвън на метър разстояние един от друг. На опашките има толкова хора, колкото в предишнит едни влизаха едновременно в аптеките. В същото време доста смолянчани има в хранителнит емагазини и най-вече в обектите от двете големи вериги в града. Там обаче няма пропускателин режим, а според заповедтта търговците не са и длъжни да го организират, поясни областният управител Недеялко Славов.

    В същото време докато в града затварят магазини без да е необходимо собственици на кафенета се опитват да хитруват. Тази сутрин полицията се наложило да затвори кафенета на главната в града както и на Витошка. Много от търговците попадащи в забраната вече приеха предизвикателството и с цел оцеляване на бизнеса бързо се преорентираха. Социалните мрежи вече са заляти от оферти на ресторанти и пицарии,които са готови да доставят храна до домовете ни.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини