Премиерът: Държавата ще даде по 1000лв допълнителна заплата на всички медицински лица, които се борят със заразата

На съвместен брифинг след срещата с премиера Бойко Борисов, днес президентът Румен Радев призова за пълна мобилизация в кризата, наложена от пандемията на КОВИД-19 и апелира да не се подаваме на паника. Държавният глава каза още, че институциите работят във форсмажорни обстоятелства и всички трябва да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите. „Тези мерки са изключителни мерки, те са животоспасяващи, но не можем само с тях да излезем от кризата."

Президентът акцентира върху сътресенията в икономика и социална система, до които ще доведе здравната криза, като очерта като най -уязвими работещите хора с малки деца и възрастни родители, тези , които губят работа или излизат в неплатен отпуск.

„Тук правителството трябва да предложи механизъм за най-засегнатите от ограничителните мерки, ресурсите в държавата са ограничени, но правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети.“, каза Радев и подчерта, че трябва да се търси помощ от Европейския съюз, за да се помогне на тези, които ще бъдат най-засегнати.

„Трябва да сме солидарни с тези, които най -силно ще са засегнати от кризата. Младите да помогнат на старите, държавата да помогне на слабите, така ще върнем доверието в държавите, тази криза е възможност да излезем от нея като народ, който може да преодолява изпитанията. Ако преодолеем това, ние ще намерим решение на проблемите трупани с години, ключът е в солидарността и почтеността, уважението към човешкия живот. Най-важно е животът и здравето на хората, борбата днес е за всеки българин. Призивът ми е единство и солидарност, вярвам, че заедно и обединени ще се справим!“, заключи държавният глава.

„Солидарен съм с това, което каза президентът.“, заяви премиерът Бойко Борисов след изявлението на държавния глава. „Най-спешното е да защитим лаборанти, медицински сестри, лекари, всички тези , които са на първа линия в борбата с коронавируса, затова ще се дадат по 1000 лв месечно допълнителна заплата на всяко медицинско лице, без знаечение на поста.“, каза Борисов.

По отношение на икономическата помощ от държавата, премиерът каза, че трябва да се работи много внимателни с финансите, защото трябва да се планира за дълъг период от време, а парите на държавата идват от данъци

„Трябва внимателно да следим резерва на държавата.“, каза Борисов и подчерта, че най-важно е да бъдат осигурени средствата за -лекари, полиция, пенсии, военни, а през социалния фонд всички, които излизат в болнични или фалират да бъдат защитени. "Щетите са в цял свят, нито една държава не е предложила конкретна мярка, никой не знае за колко време ще се справят.“, каза премиерът и призова да бъдем единни и силни, а противоречията между институциите да бъдат загърбени докато отмине кризата, за да усети народът, че сме солидарни.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини