Фрагментите от Свитъците от Мъртво море в Музея на библията се оказаха фалшификати

Когато Стив Грийн платил милиони долари от семейното състояние за 16 фрагмента от древните свитъци от Мъртво море, те изглеждали като идеалното допълнение към новоткрития му Музей на библията във Вашингтон.

Сега експерти потвърждават дългогодишните подозрения, че артифактите, гордо изложени в столицата от собствениците на веригата магазини Hobby Lobby, не са част от една от най-значимите археологически находки на всички времена.

Те са безполезни фалшификати, вероятно направени ок стара кожа за обувки.

Измамата бе потвърдена от екип от 5-ма експерти, които анализирали фрагментите в продължение на 6 месеца, като взели под внимание разкрития от 2017, че доходоносната международна търговия със свитъци от Мъртво море е насърчила изработването на фалшификати, като поне 5 фрагмента, купени от Грийн – председателят на музея – за неизвестна сума преди откриването му, са фалшиви.

След проучване на всички изображения и резултати от научни изследвания, експертите заключили, че всички свитъци от Мъртво море в Музея на библията са фалшиви.

Нещо повече, характеристиките им сочели, че са умишлено фалшифицирани през 20-ти век, с намерението да имитират автентични фрагменти от свитъците от Мъртво море.

Изследователите обяснаяват как според тях са изработени фалшификатите и как са били заблудени кураторите на музея. Фалшификаторите най-вероятно са използвали римска кожа, вероятно от ботуши или сандали, за да имитират пергамент и са се опитали да пресъздадат почерка на древноеврейските книжници.

С помощта на микроскоп и други научни техники, включително химичен анализ, екипът открил несъответствия, като наличието на лъскаво покритие, за което предположили, че е лепило, несъществувало по онова време.

Били открити и доказателства, че мастилото е добавено след опити за умишлено състаряване на повърхността.

Излагането на фалшификатите не засяга автентичността на истинските свитъци от Мъртво море. Най-старите познати ни фрагменти от оригиналната еврейска библия, датиращи от около 400 г. пр.н.е до 300 година от новата ера, бяха открити в глинени гърнета в пещерите по Западния бряг на Палестина през 40-те години на миналия век.

Откритията хвърлят съмнения върху всички 70 фрагмента от колекцията, появила се на пазара в началото на века.

Според National Geographic, Грийн инвестирал сериозно между 2009 и 2014 г., за да придобие 16 произведения от тази колекция и да създаде семеен музей.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини