Шефът на полицията в Смолян: Постъпват много сигнали, но не можем да задържаме под карантина други, освен гражданите на държави от "черния списък"

Няма случаи на принудително затваряне на магазини, заведения и други обекти, които попадат в забранителния списък или пък са нарушили изискванията за недопускане на струпване на хора. Това заяви за СмолянБГвести шефът на ОДМВР Смолян ст. комисар Николай Димов и допълни, че като цяло родопчани са изпълнителни.

По отношение на лицата, пребивавали в чужбина и не предприели мерки за задължителната 14-дневна карантина, ситуацията също се нормализира. „Имаше случаи за налагане на принудителна карантина, но те бяха преди въвеждане на извънредно положение. Хората бяха издирени, обясниха, че не са знаели за мерките. Сега проблеми няма."

По отношение на чужденците пребиваващи на територията на Смолянска област, ст. комисар Димов допълни, че не могат да налагат принудителна карантина на чужди граждани, които идват от държави извън опасния списък. Към момента в него са Китай, Южна Корея, Иран, Италия и от събота-14 март и Испания. Основно англичани и ирландци живеят в селата около Смолян, както и в Чепеларе, но Великобритания не е в списъка на държавите, чийто граждани могат да бъдат под принудителна карантина.

„И при нас има множество сигнали за чужди граждани, но ние не можем да направим нищо, те идват от държави, които не са в списъка.“, каза още шефът на полицията в Смолян.

Щиляна Чакърова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини