Абсурдно, но факт: стотина под домашна карантина в Смолянско, официално са само 13 души

По официална информация в РЗИ се водят 13 души под на карантина. Това са хората, които са влезли в страната през различните гранични пунктове, попълнили са анкетни карти и са под задължителната 14-дневна карантина.

Тази бройка обаче драстично се разминава от посочената на кметовете по общини, където със заповеди на градоначалниците са поставени под домашна изолация десетки, завърнали се от чужбина. Кметовете могат да правят това, тъй като те са председатели на общинските щабове и със съдействието на органите на МВР могат да вземат подобни мерки. Средно на община има по 10-тина поставени от кметовете им под домашна изолация, което по груби сметки прави поне стотина човека

По различни пътища, основно чрез социалната мрежа и обаждане в полицията, хората от цялата област Смолян алармират, за масово завръщане на българи по родните им места, но домашната самоизолация е най-малкото съмнителна и не се контролира.

„Да, много хора се завръщат в страната и не са попълнили картата, която да постъпи в РЗИ и съответно да бъдат поставени под карантина. Получава се така, защото не се спазва дадения алгоритъм за действие при кризисното положение.“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов и допълни, че властите разчитат и на кметовете, за да се създаде организация и всички, които са се завърнали по домовете си, да бъдат изолирани до преминаване на инкубационния период на вируса, който за сега официално е 14 дни.

Факт е обаче, че дори да бъдат поставени под карантина, ако хората не са отговорни и дисциплинирани, дори със съдействието на съседи, здравни власти и органи на сигурността, те пак ще я нарушават, защото не могат да бъдат под 24 -часов надзор. Нито пък жилищата им са индикирани по някакъв начин, че въпросните лица са с такава мярка.

Според експерти в други държави се обмисля въвеждането на стикер на входната врата, за да се знае че в съответната сграда има хора под карантина. За сега у нас такава мярка не е предлагана и все още не се коментира, но хората масово недоволстват именно от подобно поведение на съграждани, а властите признават, че карантината често се нарушава.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини