Абсурдно, но факт: стотина под домашна карантина в Смолянско, официално са само 13 души

По официална информация в РЗИ се водят 13 души под на карантина. Това са хората, които са влезли в страната през различните гранични пунктове, попълнили са анкетни карти и са под задължителната 14-дневна карантина.

Тази бройка обаче драстично се разминава от посочената на кметовете по общини, където със заповеди на градоначалниците са поставени под домашна изолация десетки, завърнали се от чужбина. Кметовете могат да правят това, тъй като те са председатели на общинските щабове и със съдействието на органите на МВР могат да вземат подобни мерки. Средно на община има по 10-тина поставени от кметовете им под домашна изолация, което по груби сметки прави поне стотина човека

По различни пътища, основно чрез социалната мрежа и обаждане в полицията, хората от цялата област Смолян алармират, за масово завръщане на българи по родните им места, но домашната самоизолация е най-малкото съмнителна и не се контролира.

„Да, много хора се завръщат в страната и не са попълнили картата, която да постъпи в РЗИ и съответно да бъдат поставени под карантина. Получава се така, защото не се спазва дадения алгоритъм за действие при кризисното положение.“, коментира областният управител на Смолян Недялко Славов и допълни, че властите разчитат и на кметовете, за да се създаде организация и всички, които са се завърнали по домовете си, да бъдат изолирани до преминаване на инкубационния период на вируса, който за сега официално е 14 дни.

Факт е обаче, че дори да бъдат поставени под карантина, ако хората не са отговорни и дисциплинирани, дори със съдействието на съседи, здравни власти и органи на сигурността, те пак ще я нарушават, защото не могат да бъдат под 24 -часов надзор. Нито пък жилищата им са индикирани по някакъв начин, че въпросните лица са с такава мярка.

Според експерти в други държави се обмисля въвеждането на стикер на входната врата, за да се знае че в съответната сграда има хора под карантина. За сега у нас такава мярка не е предлагана и все още не се коментира, но хората масово недоволстват именно от подобно поведение на съграждани, а властите признават, че карантината често се нарушава.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини