Вместо да хлопнат кепенците на фирми, в Рудозем ще шият маски за всички

Община Рудозем организира производството на предпазни маски, като реорганизира работата на няколко шивашки цеха, които са били пред затваряне заради извънредното положение. Идеята на местната власт е реализирана в следствие на пълна липса на предпазни средства в родопската община. Хората там са мобилизирани в производството на лични маски, за да могат да задоволят нуждите на жителите на общината, а в бъдеще ще има предлагане на продукцията и извън родопската община.

„Направих среща с тях и започнаха да шият маски за многократна употреба, които си имат фиксирана цена- 1.30 лв., което покрива себестойността по производствените разходи, без търсене на печалба. Изглеждат добре и са от памучен плат.“, обясни за СмолянБГвести кметът на родопската община Румен Пехливанов.

„До пет дни ще има произведени 10 хиляди маски. Днес може би ще стане ясен капацитетът на производство, тъй като до вчера имаше организация за разкрояването на платовете. Планът е да ушият 10 хиляди маски, които са приоритетно за населението на община Рудозем, след това ще се шият и по заявка на други.“, обясни кметът на Общината Румен Пехливанов. По думите му още днес започват доставки в аптеките в града на маски, до края на седмицата в дрогериите и магазинчета по селата също ще бъдат заредени. Проблем обаче остават дезинфектантите, спирт в аптеките няма. „Дезинфектанти за ръце имаме, в Рудозем работят 4 козметични фирми и има производство, и наличност в аптеките.“, каза още Пехливанов.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    Не казвам
    0 0
    13:58, 19 мар 2020
    Поредното малоумно заглавие. ОСТАВКА :D
Последни новини