Нови рестриктивни мерки и ограничения влизат в сила от 21 март със заповед на здравния министър!

От 00.00 часа на 21 март със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се въвеждат нови мерки за ограничение на пътуването и посещенията на публични места, които бяха обявени току- що на извънреден брифинг на  Националния оперативен щаб за борба с корона вируса.

Забраняват се посещения паркове, градски градини, детски и спортни площадки на открито и закрито. Органите на МВР ще контролира на входовете и изходите на областни центрове и ще проверява целта на пътуване. През КПП-та ще се пропускат хора с доказана потребност-трудово естество, здраве, завръщане в дома или настоящия адрес, което ще се удостоверява със служебна бележка от работодател, медицински или документ самоличност.

За хората на над 60- годишна възраст се създава сутрешен график за пазаруване в аптеки и хранителни магазини от 08.30. до 10.30 часа през деня. Идеята е да не се засичат с потока от хора, които отиват на работа, обясни ген. Мутафчийски и допълни - за тяхна безопасност е, да не се срещат с младите хора, от които биха могли да се заразят.

Здравният министър Ананиев обясни, че се вдига нивото на предпазни мерки, които ще се прилагат няколко дни и ще се види как се изпълняват. Ако резултатът е негативен ще се вдигне още нивото на сигурност. Тогава на практика напускащите домовете си ще гарантират собствената си отговорност, попълнена в декларация, която ще показват на органите на МВР. Те ще носят отговорност за себе си и за здравето си, както и отговорност във връзка с наказателните закони, които са предприети във връзка с кризата.

Заповедта на министър Ананиев - Заповед № РД-01-143/20.03.2020 г.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  Ма
  Манчо
  6 -3
  17:37, 20 мар 2020
  В в статията и в бтв новините има грешка..Една от новите мерки е :Забранява се на хората До,пак го пиша до 60 години ,Да посещават хр.маг. И аптеки между времето от 8 до 10 часа.Идеята на мярката е над 60 год.да пазаруват тогава,И да не се засичат с младите.
  • Ре
   Редакция
   8 -2
   19:03, 20 мар 2020
   В заповедта дословно се казва: Забранява се на лица до 60 годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8:30 до 10:30 всеки ден. Линк в статията има и не намесвайте други медии, моля.
  • Да
   Да
   0 -2
   11:15, 21 мар 2020
   Новината е вярна просто е казана по различен начин, до 60 годишна възраст е забранено от 8:30 до 10:30 да може тоя над 60 години да иде и да не се засича ме...
 • 2
  По
  Порчо
  19 -17
  17:54, 20 мар 2020
  Ба си и малоумието! Какви са тези декларации, какви са тези щуротии. Тикво-калинките какво ли не правят само и само някой друг да е отговорен, но не и те! Защото нищо не правят! Само се събират на едни брифинги и празнословят!
  Абе бай Х..., ами няма ли и вие да поемете някаква отговорност, за загиващата ни нация, за разсипаната икономика, за геноцида над българите в България, за наглото ограбване и унищожаване на малкия и средния бизнес и т.н.
  Обикновен фашизъм!
  • Го
   Господин Топорчо
   3 0
   15:41, 21 мар 2020
   Човек, предвид цялата ситуация в България и по света ти изобщо можеш ли да напишеш поне един адекватен коментар, в който да не ръсиш смахнатите си политически празнословия. В момента не само държавата има отговорност, а и всеки един който се има за съвестен гражданин. Защо не направиш нещо полезно и просто не спреш да дрънкаш простотиите си в този сайт. Запази си ги за пейките по парковете, като приключат наистина важните проблеми в момента.
 • 3
  Ма
  Манчо
  4 -10
  17:57, 20 мар 2020
  Еском медия груп,проверете това което пишете.Подсъ... Виж коментара
 • 4
  Ма
  Манчо
  2 -2
  18:09, 20 мар 2020
  Еском ,справка бнт 1 новините от 18.00 часа.току що потвърдиха моите думи
  • До
   До Манчо
   1 -4
   19:09, 20 мар 2020
   За съжаление не се разбира кои Ваши думи са потвърдили медията, която споменавате. Няма противоречие между написаното и заповедта на министър Ананиев. Проверете на линка в материала.
 • 5
  Ма
  Манчо до редакция
  2 0
  19:10, 20 мар 2020
  Извинявам се,не видях,че има линк!
 • 6
  Мх
  Мхм
  2 -3
  19:12, 20 мар 2020
  Манчо прочети още 3 4 пъти статията и може и да разбереш, че нищо грешно не е написано.....
 • 7
  Ма
  Манчо обяснява
  1 -1
  19:25, 20 мар 2020
  В една заповед се пише в случая какво се Забранява.А това е че се Забранява на лица ДО 60 години да посещават хр.маг.от 8 и 30 до 10 и 30.И от тук нататък генерала поясни ,че по този начин се дава възможност на лица НАД 60 год. Да пазаруват тогава.Но заповедта е че се Забранява еди какво си.А какво следва от тази забрана е друг въпрос.Но заповедта е за под 60 год
 • 8
  Ма
  Манчо
  10 -1
  20:01, 20 мар 2020
  Пожелавам на всички българи,много ама много здраве ,И като горда нация с история да смачкаме тоя гад (коронавирус).И ЕСКОМ,добре ,че ви има
  • Jp
   JP
   1 -3
   22:46, 20 мар 2020
   Пий си хапчетата, психо.
 • 9
  Из
  Издислав
  20 -2
  20:05, 20 мар 2020
  Като са се загрижили за пенсионерите,да им увеличат пенсиите ,та да заприличат поне на пенсионерите от съседните ни държави,защото всички ни задминаха по доходи като Ферари спряла каручка.
 • 10
  На
  Нар
  3 -1
  22:25, 20 мар 2020
  Ако вируса живее няколко часа във въздуха... Има ли смисал млади хора да влязат в магазина минути преди възрасните?
 • 11
  Ма
  Манчо до JP
  2 -1
  22:54, 20 мар 2020
  Ами да не беше ги изпивал всичките БЕ мозък
 • 12
  Ди
  Динко
  2 0
  15:08, 22 мар 2020
  КПП-тата са безмислени бележките не показват кой е болен и кой здрав, дрябва да има санитарен контрол на всяко КПП, как ще установят кой е заразен и кой не.
 • 13
  Значи и Бай Бай не вярва на щаба, ще прави паралелен. Поне в МС да знаят кое как е и да се ориентират как действат мерките. Дано не е само от хора като председателя на БЛС, който излъга, че лекарите подкрепят пълна карантина и забрана за движение, та думите му бързо бяха приведени в действие.
  За всички, дето се връзват на мераците за засилване на карантината. На стремежът да бъдат поставени хората под контрол в домовете им, като дори им забранят разходки в планината.
  Да показвам отново графиките на сценариите, където се вижда какво се получава след карантина, е излишно. Само да спомена отново, че Южна Корея се справи без карантина. Вярно, знаеха във всеки момент всеки гражданин къде е, тоест беше ограничено правото за личен живот (в частта му този живот да остане напълно личен), но пък съвсем целенасочено успяха да прекъснат връзките между вируса, без да нанасят големи поражения нито върху икономиката, нито върху личния живот на хората.
  А в Китай нямат избор, освен да продължат карантината. 50 дни вече. Година ли ще живеят така? Две? Три? Махнат ли я, вирусът отново е поел между хората.
  Затова е необходим контрол над болестта. Не блокади, не пълна карантина, не забрани. Контрол и информация.
  Впрочем, като говорим за информация, някой казва ли какъв е резултатът от блокадата на Банско? След като средният инкубационния период е 5 дни, къде се дянаха болните, които в този период трябваше да са се появили? Стискат зъби и се крият ли, или ги няма? Или пак Пунта-Мара?

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини